2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Először szerepel a fasizmus szó a kormányprogramban

2016. április 28., csütörtök 16:30

Összezártak a szélsőjobb miatt a mérsékelt pártok a szlovák parlamentben. A szomszédos országban először került be a kormányprogramba a szélsőségek elleni fellépés.

A szélsőjobb okozta a szlovák politikai elemzőknek a legnagyobb meglepetést a márciusi parlamenti választáson. A Mi Szlovákiánk nevű párt háromszor annyi szavazatot kapott, mint amennyit az előzetes mérések jeleztek, és bejutott a törvényhozásba.

A tömörülés vezére, Marian Kotleba következetesen visszautasítja a nácizást. Ám tény, hogy korábbi pártja, a Szlovák Testvériség rendszeresen megemlékezett az első szlovák köztársaságról, amely egy fasiszta bábállam volt a második világháború idején. Miként az is tény, hogy Kotleba egy hete a parlamentben emlékezett volna meg a fasiszta bábállam vezéréről, Jozef Tisóról, akit a világháború után kivégeztek. A gyászperchez a szlovák törvényhozás elnöke nem járult hozzá.

„A szlovák kormány történetében először szerepel a fasizmus szó a kormányprogramban, kétszer is. Egy kijelentést tartalmaz, hogy a kormány mindent megtesz a szélsőségek ellen, ami erős felhatalmazást ad a belügyminisztériumnak, hogy a szükséges lépéseket megtegye, de ezeknek az intézkedéseknek az oktatásban, a honvédelemben és más egyéb területen is helyük van” – mondta a belügyminisztérium illetékese, Daniel Milo.

A szlovák parlamentben a mérsékelt erők igyekeznek partvonalra tenni a szélsőjobbot.

„Van egy módszer, az úgynevezett Schwering-elv vagy más néven vesztegzár elve, amikor minden demokratikus párt – függetlenül a politikai programjuktól – széles politikai konszenzust köt, hogy nem fogják megszavazni a Mi Szlovákiánk Néppárt javaslatait, nem választják őket parlamenti tisztségekbe, és nem beszélnek velük nyilvánosan. Ez a módszer egyfajta politikai izolációt jelent” – mondta az elemző, Irena Bihirova.

Kotleba is annak köszönheti pártja megerősödését, hogy a migrációval riogatott. A Mi Szlovákiánk híveinek kommandói vasúti szerelvényeket vizsgáltak át határsértők után kutatva. Robert Fico miniszterelnök harmadik kormányának a héten szavazott bizalmat a pozsonyi törvényhozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!