2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elítélte az EU a hétvégi támadást

2015. augusztus 11., kedd 10:44, frissítve: péntek 15:28

Az Európai Unió elítélte az EBESZ páncélosai ellen elkövetett hétvégi, donyecki támadást. Brüsszel felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy biztosítsák a megfigyelők mozgását Ukrajna egész területén. Donyeck környékén közben kiújultak a harcok, az ukránok szerint a tegnapi katonai akció volt a legintenzívebb február óta.

Az egyik házat aknatalálat érte a Donyecktől északra lévő Horlivkában. „A tető fele megsemmisült, az egész lakás tele van törmelékekkel, az emberek ki is költöztek az épületből. Egyik pillanatról a másikra élünk, már ablakunk sincs, semmink sincs” – mondta a ház egyik lakója. Az oroszbarát lázadók által indított legújabb támadásokban egy ember életét vesztette.


A harcok kiújultak szinte az összes donyecki frontszakaszon. „Négyszáz lázadó indított offenzívát Sztaronativka körzetében. Az akciót tíz tank, tíz páncélozott jármű és más fegyverzet támogatta” – fogalmazott Andrij Liszenko orosz katonai szóvivő.

A szóvivő szerint sikerült feltartóztatni, és két-három kilométerrel visszaszorítani a szakadárokat, és visszafoglalni azokat a pontokat, amelyeket eddig ők ellenőriztek. Az ukránok azt állítják, hogy ez volt a lázadók leghevesebb akciója február óta.

Közben az  Európai Unió elítélte a EBESZ megfigyelői ellen végrehajtott, hétvégi donyecki támadást. Ismeretlenek négy autót gyújtottak fel, a támadással a szakadárokat gyanúsítják. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tizenhat hónap alatt 6800 ember halt meg, az elmúlt hetekben kiújult az erőszak, a februárban aláírt tűzszünet ellenére nehézfegyvereket is bevetettek a harcokban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!