2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Eldőlt, női miniszterelnöke lesz a briteknek

2016. július 8., péntek 12:09, frissítve: péntek 12:23

Biztos, hogy női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának, miután az utolsó férfi jelölt is kiesett a párt képviselőinek az elnökválasztási szavazásán. Egyikük a bennmaradást, a másik a kilépést támogatta a kampányban. Eredmény szeptember 9-én lesz.

Három körben ejtették ki a férfi jelölteket a konzervatív párt parlamenti képviselői. Utoljára az igazságügyi minisztert, Michael Gove-ot szavazták ki. A következő körben a párt 150 ezer tagja szavaz levélben vagy az interneten, szeptember 9-ig. A meglepetésjelölt a relatív ismeretlen Andrea Leadsom, aki csak 6 éve képviselő, és korábban energiaügyi miniszterként dolgozott.

„Örülök, nagyon pozitív ez az eredmény. Theresa May nyilvánvalóan fantasztikus munkát fog végezni, én is ezen fogok dolgozni. Örülök, hogy már csak női jelölt marad, de szerintem ez nem pozitív diszkrimináció, hanem csak a valóság” – kommentálta Leadsom.

Ő a kampányban a kilépéspártiakkal volt, ellentétben a másik miniszterelnök-jelölttel, Theresa Mayjel. A belügyminiszter a maradáspártiak arca volt, most viszont ő is bekeményített. A hét elején azt nyilatkozta, hogy az uniós állampolgárok se vegyék készpénznek a nagy-britanniai státuszukat, mert lehet, hogy el kell hagyniuk az országot. A közös piaci tagságot mindkét jelölt megtartaná.

„Nagyszerű eredmény a párton belüli választás, különösen Andrea Leadsom jó szereplése meggyőző, szerintem ő azt a fajta pozitív, optimista hozzáállást testesíti meg, amire az országnak szüksége van” – mondta a kilépéspárti kampány arca, a volt londoni polgármester, Boris Johnson.

A briteknek eddig egy női miniszterelnökük volt, Margaret Thatcher 1979 és 1990 között. Az ő megítélése a mai napig a legellentmondásosabb valamennyi kormányfő közül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!