2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Eldőlt: Görögország megkapja a harmadik mentőhitelt

2015. augusztus 11., kedd 13:53, frissítve: kedd 13:53

Brüsszelben hivatalosan is bejelentették, hogy Görögország megegyezett nemzetközi hitelezőivel, és megkapja a harmadik mentőcsomagot. Közben az egyik vezető német gazdasági kutatóintézet kiderítette, hogy Németország mindenképpen, még államcsőd esetén is jól járt volna a görög válsággal.

Maratoni, csaknem 24 órás tárgyalás végén eldőlt: Görögország megkapja a harmadik, 86 milliárd eurós mentőhitelt. Félhivatalos bejelentések szerint Athén megegyezett nemzetközi hitelezőivel, és már csak az utolsó simítások vannak hátra.

„Igen, van még egy-két apróbb részlet, de már majdnem készen vagyunk” - nyilatkozta Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszer.

A görögök tehát nem mennek csődbe és nem kerülnek ki az euróövezetből. A hírt jól fogadták a piacok: a görög banki részvények erősödtek az athéni tőzsdén, és immár a német brókerek szemében sem Görögország a legnagyobb kockázati tényező.


„Jelenleg úgy fest, csendesebb idők jönnek az euróövezetben. A jelentések szerint mindenki rábólintott a harmadik mentőcsomagra, aminek most keresztül kell mennie a görög parlamenten és az Eurócsoportnak is el kell fogadnia pénteken a csomagot” - véli Artur Brunner, német gazdasági elemző.

Németországnak egyébként bármelyik forgatókönyv megfelelt volna német szakértők szerint: a hallei Leibnitz gazdaságkutató intézet beszámolója alapján a görög válság 100 milliárd eurót spórolt meg Berlinnek 2010 óta, mivel a befektetők német államkötvényekbe menekítették a pénzüket. Így még a görög államcsőd esetén is 10 milliárd eurós plusszal zárt volna Németország, amely eddig 90 milliárd euróval támogatta a görögöket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!