2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Egymásra mutogatnak Macron tanácsadójának ügyében

Hír TV

2018. július 25., szerda 11:35, frissítve: szerda 13:05

Folyamatosan zajlanak a meghallgatások a francia elnök biztonsági tanácsadója körül kirobbant botrány miatt. Alexandre Benalla civilben, rohamrendőrök közé vegyülve vert meg egy tüntetőt egy május 1-i demonstráción, erről azonban videófelvétel is készült.

Egymásra mutogatnak a francia hatóságok és minisztériumok Alexandre Benalla ügyében.

Emmanuel Macron korábbi biztonsági tanácsadóját azután bocsátották el az elnöki stábból, hogy nyilvánosságra került egy videófelvétel, amin Benalla civilben, de a rohamrendőröknél használt sisakban megüt egy tüntetőt a május 1-i párizsi zavargások idején.

A parlamenti vizsgálóbizottság nemcsak azt szeretné kideríteni, hogy mit keresett Benalla a rendőrök között, de azt is, hogy Macron miért nem rúgta ki a botrány kirobbanása után azonnal a tanácsadót.

Az elnöki kabinetvezető vállalta a felelősséget a biztonsági főnök ellen hozott késedelmes intézkedésekért.

Egyetlen dolgot tehetek, csak ismételni tudom azt, amit már elmondtam. A májusi tüntetés utáni napon kézhez kapott anyagok miatt hoztam meg ezt a döntést, amit helytállónak és szükségesnek éreztem az ő személyes és hibás viselkedését. Tökéletesen megértem, hogy nem volt helytálló, de amennyire felelős vagyok ebben az ügyben, vállalom ezt a felelősséget - közölte Patrick Strzoda.

A parlament képviselői közül azonban sokan úgy gondolják, Macron a felelős.

Nem hiszem, hogy van Benalla-botrány. Sokkal inkább Macron-botrányról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy vannak olyan döntéshozók, akik lehetővé tették egy személy, azaz valójában egy egész rendőrségi csoport számára, hogy önhatalmúlag járjon el, ezt tudtuk meg tegnap. Amikor megkérdeztük a belügyminisztert, úgy tűnt, ő erről nem is tud, amikor megkérdeztük a rendőrfőnököt, ő sem. A kapott válaszokból az derült ki, hogy ezt az egészet az Elysée-palotában döntötték el, és továbbra is az a meggyőződésünk, hogy az elnöknek kell idejönni és válaszolni, elmagyarázni ezt az egészet - véli a baloldali Alexis Corbiere.

Macron kritikusai szerint az államfő túlzásba esett az egyszemélyes hatalomgyakorlással, amikor az elnöki hivatal nem idéztette azonnal a hatóságok elé Benallat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!