2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Magyarok a Barcáért 23:10

Dacol a szenátussal Michael Flynn

2017. május 23., kedd 16:04, frissítve: kedd 16:20

Nem jelenik meg a szenátus vizsgálóbizottsága előtt Donald Trump egykori tanácsadója, akit orosz kapcsolatai eltitkolásával vádolnak. Michael Flynn még a nála lévő dokumentumokat sem hajlandó bemutatni. Ha továbbra is akadályozza a bizottság munkáját, bűnvádi eljárás is indulhat ellene.

Hiába faggatták az újságírók a Fehér Házból kilépő Donald Trumpot, az amerikai elnök ezúttal adós maradt a megszokott frappáns válaszokkal. Trumpnak arra kellett volna reagálnia, hogy James Comey volt FBI-igazgató szerint az elnök azért rúgta ki őt, mert a Trump-tanácsadó Michael Flynn orosz kapcsolatait vizsgálta. Az FBI-vezér leváltásának másnapján ezt maga Trump is beismerte az orosz külügyminiszternek.

Michael Flynn után azért folyik szövetségi nyomozás, mert kiderült: letagadta a találkozóit a washingtoni orosz nagykövettel. Az ügyet vizsgáló szenátusi bizottság beidézte Trump egykori tanácsadóját, de Flynn nem hajlandó megjelenni a testület előtt, és nem adja át a nála lévő dokumentumokat sem. Erre az amerikai alkotmány 5. módosítása ad neki lehetőséget, ez ugyanis kimondja, hogy nem kell önmaga ellen vallomást tennie.

A bizottság alelnöke emlékeztetett: Hillary Clinton email-botránya idején Donald Trump még elítélte, hogy riválisa is ilyen mentességre hivatkozott.

„Csalódott vagyok, amiért Flynn nem nyújtotta át az általunk kért dokumentumokat. Tisztában vagyok azzal, hogy ehhez joga van az 5. alkotmánymódosítás alapján. Ugyanakkor kiemelném, hogy a Trump-kampánystáb tagjai annak idején, amikor Hillary Clintonék erre hivatkoztak, azt mondták, ez annak a jele, hogy bűnös. Én nem vonnám le azonnal ezt a következtetést most. De meg kell találnunk a törvényes választ erre” – mondta Mark Warner.

Ha Flynn továbbra sem hajlandó együttműködni a bizottsággal, a testület beidézheti a Kongresszus munkájának akadályozásáért, de akár bűnvádi eljárást is indíthat ellene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!