2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Clinton és Trump nagyot nyert

,

2016. március 16., szerda 06:44, frissítve: szerda 11:59

Hillary Clinton és Donald Trump maradt az amerikai elnökjelöltségért folytatott verseny két legnagyobb esélyese a keddi újabb előválasztások után. A republikánusoknál Trump három államban nyert, az őt üldöző Marco Rubio viszont kiszállt a versenyből. A demokratáknál Hillary Clinton három államban is nyerni tudott, így továbbra is nagy előnnyel vezet Bernie Sanders előtt.

Donald Trumpot ünnepelték Floridában a keddi előválasztáson elért győzelméért. Az ingatlanmilliárdosból lett politikus kedden három államban is első helyen végzett. „Össze kell fognunk a pártot. Itt valami olyan történik, ami a Republikánus Pártot a világ legnagyobb politikai csoportjává teszi. Mindenki erről ír, mindenki, Európában, a világon. És milliók fognak ránk szavazni” – mondta Trump.

Trump Floridában is nyert, ezután az állam szenátora, Marco Rubio kiszállt a versenyből. „A gyűlölet politikája szétdarabolja a pártunkat. Ezzel töredezett lesz a nemzet is, és olyan országunk lesz, ahol az emberek szó szerint gyűlölik egymást csak azért, mert másként gondolkodnak a politikáról. Az, hogy most itt tartunk, nem meglepő, évtizedek óta láttuk a figyelmeztető jeleket” – fogalmazott a politikus.

Ohióban a helyi kormányzó, John Kasich nyert, ezzel életben tartotta matematikai esélyét a jelöltségre Trump és a texasi szenátor, Ted Cruz mellett. „Ez a kampányunk egy újabb szuperkeddje volt. Köszönöm, Florida, köszönöm, Észak-Karolina, köszönöm, Ohio” – sorolta fel Hillary Clinton azokat az államokat, ahol ismét nyerni tudott, de első helyen végzett Illinois-ban, Obama elnök államában is.

Ezzel ismét előnyt szerzett legnagyobb riválisával, a vermonti szenátor Bernie Sandersszel szemben. A jelöltségről júliusban döntenek, az Egyesült Államok következő elnökét november 4-én választják meg.

A republikánusoknál ez még nem lefutott játszma

A demokratáknál már nem kérdés, hogy Hillary Clinton lesz a párt elnökjelöltje – állítja az Amerika-szakértő. Ugrósdy Márton szerint Clinton legfőbb vetélytársa, Bernie Sanders valódi célja nem is az elnökjelöltség megszerzése, hanem egy baloldali fordulat végrehajtása volt a pártban, amit sikerült elérnie. A republikánusoknál azonban Donald Trump sikerei dacára még tartogathat meglepetéseket az előválasztás-sorozat.

„Sok minden történhet még, az egyik az, hogy a konvención a szavazások során egy időn túl felszabadulnak a delegátusok. Csak az első három szavazási körben kell azt az álláspontot képviselniük, amelyet az államuk rájuk testált. Tehát van erre hatalomtechnikai módszer, hogy ha Trump nem szerezné is meg az abszolút többséget, de a szavazatok többsége az övé lenne, akkor megfosztják a jelöltségtől. Viszont úgy gondolom, hogy ez komoly demokráciaügyi kérdéseket vetne fel, hiszen elég furcsán nézne ki, hogy a párt nem azt a jelöltet indítja az elnökségért, aki a republikánus szavazók szimpátiáját a legnagyobb mértékben bírja” – fogalmazott a Hír TV-nek a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!