2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

CDU: Németország egy hónapon belül megegyezne a menekültek visszaküldéséről

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 11:19, frissítve: vasárnap 15:29

Négy héten belül egyezségre kell jutnia Németországnak azzal a 14 uniós tagállammal, amelyekkel megkezdte az egyeztetést a menekültek elhelyezése ügyében - ez áll abban a feljegyzésben, amit Angela Merkel pártja adott ki.

A CDU az úgynevezett másodlagos migrációra, azaz a menedékkérők Európán belüli mozgására keresnek megoldást. A cél, hogy a migránsok ne maguk válasszanak célországot, erre a feladatra menekült központokat állítanának fel.

A kancellár a feljegyzés szerint Spanyolországgal és Görögországgal már megegyezett arról, hogy az ott regisztrált menekülteket visszafogadják. A szombaton kiszivárgott dokumentum szerint Angela Merkelnek összesen 16 állammal, köztük Magyarországgal is egy hónapon belül meg kell egyeznie a feltételekről.

A sajtóba szombaton ellentmondásos információk szivárogtak ki, amelyek szerint a németek már megegyeztek a 14 tagállammal, köztük Magyarországgal is. Később Orbán Viktor politikai kacsának titulálta a sajtóhíreket.

Csütörtökön tárgyal Merkel és Orbán

Július 5-re hívta tárgyalásra Orbán Viktort Angela Merkel - erősítette meg a külügyminiszter, aki ma reggel a Kossuth rádióban rendkívülinek nevezte a kancellári - miniszterelnöki találkozót. Elsősorban azért fontos, mert Magyarországnak Németország az első számú gazdasági partnere - tette hozzá Szijjártó Péter.

Magyarország , a magyar gazdaság teljesítményét nagyban határozza meg, hogy milyen kapcsolatot ápolunk Németországgal, ezért különös jelentősége van a jövő heti találkozónak, arról természetesen nem is beszélve, hogy a mostani migrációval kapcsolatos európai helyzet az minden ilyen jelentőségű találkozónak a jelentőségét alapból is megnöveli - mondta a miniszter.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense értékelte a helyzetet:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!