2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A kormányfő szerint politikai kacsa a németekkel kötött egyezség

Hír TV

2018. június 30., szombat 15:07, frissítve: vasárnap 15:30

Mégis visszaküldhetik Magyarországra az itt regisztrált migránsokat a német hatóságok. Német sajtóértesülések szerint a német kancellár a brüsszeli csúcson egyezett meg erről 14 tagállam vezetőjével, köztük Magyarországgal is . A hír megjelenése után nem sokkal Orbán Viktor közölte: a hír kacsa. Magyarországon 2015-ben és 2016-ban több mint 200 ezer menedékkérőt regisztráltak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal statisztikája szerint.

Az ENSZ menekültügyi szervezete két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet a Magyarországra érkező migránsokkal szembeni visszaélésekre.

„Folyamatosan érkeznek hozzánk jelentések a tranzitzónákban vagy rendőrségi gyűjtőközpontokban lévő emberekkel szemben elkövetett viszaélésekről és erőszakról” – ismertette William Spindler, a menekültügyi főbiztosság szóvivője.

Németország 2016-ban még 294-menedékkérőt küldött vissza Magyarországra a dublini rendszer keretében, de az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kérésére tavaly áprilisban felfügesztette a visszaküldéseket. A német belügyminisztérium akkor közölte, addig nem toloncolnak vissza több migránst, amíg nem bizonyosodnak meg róla, hogy Magyarországon európai bánásmódban részesülnek.

A brüsszeli menekültügyi csúcs után viszont Berlin újrakezdheti a menedékkérők visszaküldését. A német sajtó szellőztette meg Angela Merkel koalíciós partnereinek küldött levelét, amelyben a kancellár azt írta, hogy 14 uniós tagállammal, köztük Magyarországgal megállapodott a menedékkérők visszaküldéséről oda, ahol először regisztrálták őket. A német tervet Szlovákia és Ausztria nem támogatta, de Csehország és Lengyelország igen. A kancellár migrációs központok felállítását is indítványozta a német határon, amelyekben a menedékkérelmeket bírálnák el. Az első reakciók alapján úgy tűnik, Merkelék testvérpártjának, a koalícióból való kilépést is kilátásba helyező CSU-nak tetszik a kancellár terve.

„Irányváltás történt a migrációs politikában. Megerősítést nyert, hogy szükség van befogadóközpontokra Európa területén kívül és belül, valamint hogy ki növelni kell a Frontex határrendészet létszámát és, ami a legfontosabb, az Európai másodlagos migráció irányításáról is megegyezés született. Ez a jó irányba tett lépés” – mondta a CSU képviselője, Hans Michelbach.

A nagyobb koalíciós partner, a Szociáldemokrata párt nagyrészt egyetért a brüsszeli megállapodással, az Unió területén belül és kívül felállítandó zárt menekülttáborokat viszont rossz ötletnek tarják.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt szerint a brüsszeli megállapodás csak egy kommunikációs trükk. Kedves barátaim, Brüsszel most európai megoldást kínál nekünk, de persze ilyen nem létezik. Nem született megállapodás a tagállamok között, és az afrikai országokkal sem. Egyesek már most ellenkeznek. Ez teljes kudarc. Minden folytatódni fog tovább, a migránsok importálása ugyanúgy zajlik majd, mint eddig bármikor 2015 óta, minden marad, ahogy eddig volt - fogalmazott Alexander Gauland pártelnök.

Orbán: kacsa az egyezség

Orbán Viktor az MTI-n keresztül azt üzente: ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pedig azt mondta, senki nem nálunk lépett be először az EU területére - ez egyébként pont ugyanígy igaz a legtöbb olyan országra is, amelynek a vezetői támogatták Merkel tervét, tehát nem zár ki semmilyen egyezséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!