2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Bocsánatot kért Zuckerberg

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 09:00

Bocsánatot kért az adatlopási botrány miatt a Facebook alapítója, és azt mondta, hajlandó elmenni a szenátus meghallgatására a témában. Mark Zuckerberg szerint már dolgoznak azon, hogy a különböző alkalmazások ne tudják olyan könnyen megszerezni a felhasználók adatait, mint eddig. A gyanú szerint a Facebookon keresztül egy brit adatelemző cég ötvenmillió felhasználó minden adatát megszerezte, és az így nyert adatbázis elemzésével segítették Donald Trump kampányát.

A brit Channel 4 tv-csatorna hozta le azt a rejtett kamerás felvételt, melyen a cég Srí Lanka-i üzletembernek álcázott riporterének Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója arról mesélt, hogy két éve ők szervezték Donald Trump kampányát, és az általuk szervezett célzott kampánystratégia három amerikai államban billentette át a republikánus jelölt javára szűk többséggel a választási eredményt. Azzal is dicsekedett, cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat: ilyen például légyottok szervezése prostituáltakkal.

 

A felvétel bemutatása után a Cambridge Analytica igazgatótanácsa azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a vezérigazgatót a teljes körű vizsgálat idejére. Szerintük Nix kijelentései nem tükrözik a cég által vallott értékeket. A vezérigazgató viszont a cége elleni lejáratásról beszélt.

Összehangolt támadásnak tartjuk ezt a sajtó részéről, hogy kárt okozzanak a vállalatnak, amelynek valahogyan köze volt Donald Trump megválasztásához – jelentette ki Alexander Nix.

Az adatlopási botrányba keveredett vállalat 4 éve szervezett meg egy kvízjátékot a Facebookon azzal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa telepített is egy alkalmazást, amellyel ötvenmillió felhasználó adataihoz fért hozzá az ő tudtuk nélkül a brit központú cég. A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között megtaláljuk Steve Bannont, Trump elnök volt tanácsadóját, aki egy ideig a cég alelnöke is volt.

A fejlesztésben részt vett munkatárs bocsánatot kért a felhasználóktól.

Megpróbálom vállalni a felelősséget. Tudom, hogy kibújok az  alól, hogy alapvető szerepet játszottam ennek a cégnek a létrehozásában. Hibáztam, sajnálom, és bocsánatot kérek ezért. De a legelső, amit tennem kell, hogy elmondjam ezt az embereknek. A következő pedig, hogy kitaláljam, hogyan tehetem jóvá – mondta Christopher Wylie.

Ugyanez a vállalat befolyásolhatta a brit uniós kilépésről döntő brexitnépszavazás kampányát is. A londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke ezért szeretné meghallgatni Mark Zuckerberg Facebook-alapítót az adatkezelési gyakorlattal kapcsolatban.

Szerintem nagyon sokan meg fognak lepődni, milyen sok adatot gyűjt róluk a Facebook. Tény, hogy külső fejlesztők adatot gyűjtenek a platform számára, és a Facebook talán nem ellenőrizte hatékonyan, hogy miként használják fel az adatokat – véli Damian Collins.

A briteken kívül az Európai Unió és az Egyesült Államok törvényhozói is szeretnének magyarázatot kapni a közösségi portál vezetőitől. Közben távozott a posztjáról a Facebook biztonsági igazgatója, ami sajtóértesülések szerint azt jelzi, hogy még a vállalaton belüli sincs egyetértés arról, ahogy az adatlopási ügyet kezelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!