2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Facebook-botrány: lemondott a biztonsági igazgató

Hír TV

2018. március 21., szerda 13:22

Lemondott az adatlopási botrány miatt a Facebook biztonsági igazgatója. Az ügyben érintett másik cég felfüggesztette vezérigazgatóját, miután megjelent róla egy rejtett kamerás felvétel. Ez a vállalat szervezte Donald Trump amerikai elnök választási kampányát is.

A brit Channel 4 készítette rejtett kamerás felvételen a csatorna Srí Lanka-i üzletembernek álcázott riporterének Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója arról mesélt, hogy 2 éve ők szervezték Donald Trump kampányát, és az általuk irányított célzott kampánystratégia 3 amerikai államban billentette át a republikánus jelölt javára szűk többséggel a választási eredményt. Azzal is dicsekedett, cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat: ilyen például légyottok szervezése prostituáltakkal. A felvétel bemutatása után a Cambridge Analytica igazgatótanácsa azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a vezérigazgatót a teljes körű vizsgálat idejére. Szerintük Nix kijelentései nem tükrözik a cég által vallott értékeket. A vezérigazgató viszont a cége elleni lejáratásról beszélt.

„Összehangolt támadásnak tartjuk ezt a sajtó részéről, hogy kárt okozzanak a vállalatnak, amelynek valahogyan köze volt Donald Trump megválasztásához” – jelentette ki Nix.

Az adatlopási botrányba keveredett vállalat 4 éve szervezett meg egy kvízjátékot a Facebookon, azzal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa telepített is egy alkalmazást, amellyel 50 millió felhasználó adataihoz fért hozzá az ő tudtuk nélkül a brit központú cég. A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között megtaláljuk Steve Bannont, Trump elnök volt tanácsadóját, aki egy ideig a cég alelnöke is volt.

A fejlesztésben részt vett munkatárs bocsánatot kért a felhasználóktól. „Próbálom vállalni a felelősséget. Tudom, hogy kibújok az elől a tény elől, hogy alapvető szerepet játszottam ennek a cégnek a létrehozásában. Hibáztam, sajnálom, és bocsánatot kérek ezért. De a legelső, amit tennem kell, hogy elmondjam ezt az embereknek. A következő pedig, hogy kitaláljam, hogyan tehetem jóvá” – mondta Christopher Wylie.

Ugyanez a vállalat befolyásolhatta a brit uniós kilépésről döntő, brexitnépszavazás kampányát is. A londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke ezért szeretné meghallgatni Mark Zuckerberg Facebook-alapítót az adatkezelési gyakorlattal kapcsolatban.

„Szerintem nagyon sokan meg fognak lepődni, milyen sok adatot gyűjt róluk a Facebook. Az a helyzet, hogy más fejlesztők adatot gyűjtenek a platform számára, és a Facebook talán nem ellenőrizte hatékonyan, hogy miként használják fel az adatokat” – vélekedett Damian Collins, a brit a digitális, kulturális, média- és sportbizottság elnöke.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint aggasztóan keveset tudni a Facebook alapjairól. „Ez a legnagyobb baj a Facebook működésével. Nem tudjuk, hogy kik és milyen mechanizmusok mentén hoznak döntéseket. Az, hogy mondjuk Magyarországon hány moderátor figyeli a tartalmakat, milyen algoritmusok azok, amelyek előzetesen szűrik azokat az információkat, amelyek gyanúsak lehetnek. Erről nincsen semmiféle információ” – fogalmazott Polyák.

A briteken kívül az Európai Unió és az Egyesült Államok törvényhozói is szeretnének magyarázatot kapni a közösségi portál vezetőitől. Közben távozott a posztjáról a Facebook biztonsági igazgatója, ami sajtóértesülések szerint azt jelzi, hogy még a vállalaton belüli sincs egyetértés arról, ahogy az adatlopási ügyet kezelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!