2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

A Facebook is sáros lehet a botrányban

Hír TV

2018. március 20., kedd 22:49, frissítve: kedd 23:00

Politikai lejárató kampányokhoz biztosíthatott adatokat a Cambridge Analytica – derül ki egy, a vezérigazgatóval folytatott rejtett kamerás beszélgetés felvételéből. A vezetőt felfüggesztették állásából. A hétvégén derült ki, hogy az adatelemző cég 50 millió felhasználó adataihoz juthatott hozzá a Facebook segítségével, a megszerzett adatokat pedig politikai fegyverként használták az amerikai választási kampányban. Az adatgyűjtésről az Európai Parlament és a brit parlament is magyarázatot vár a Facebooktól, amelynek alapítóját az amerikai kongresszusban is meghallgatnák.

Minden idők legnagyobb adatlopási botrányát szeretné elkerülni a Facebook. A közösségi portál a gyanú szerint 50 millió felhasználó személyes adatait juttatta egy adatelemző, saját tevékenységét „pszichografikus profilozóként” meghatározó cég kezébe. A Cambridge Analytica egy személyiség-előrejelző programot ajánlott a közösségi oldal felhasználóinak – az applikációt 270 ezren telepítették. Adatokat azonban nemcsak tőlük, hanem ismerőseiktől is gyűjthettek. Ez alapján modellezték az embereket, akik személyre szabott reklámokat kaptak.

Az adatgyűjtést az Fb eredetileg kutatási célból engedélyezte, de kiderült, hogy a Cambrige-i Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a programot fejlesztette, a szerződést megsértve az adatokat egy másik cég munkatársának, Christopher Wylie-nak is átadta.

A kifejlesztett algoritmus a Facebook like-okra fókuszált, mert… az valójában nagyon pontos képet ad az illető profiljáról, az adott személyről. Ezeket a like-okat a felhasználótól, majd az összes barátjától összegyűjtik és felhasználják egy algoritmus kifejlesztéséhez, amely azután megrajzolhatja a felhasználó személyiségjegyeit és pszichológiai természetét. Annak érdekében hogy a Cambridge Analytica vagy az ügyfeleknek célzott üzeneteket küldhessen azok mentális sebezhetősége alapján – mondta el Wylie.

Csakhogy az információkat a cég jogilag nem kaphatta volna meg, ezért a Facebook eltávolította az alkalmazást. Bár az adatok megsemmisítéséről igazolást is kaptak, kiderült, hogy mégsem törölhettek mindent.

Egyértelmű, hogy nem történt adatlopás. Az emberek döntöttek, hogy megosztják az adataikat a harmadik fél applikációjával, és ha az az app nem tartja be a felhasználókkal kötött adatvédelmi egyezséget, az már jogsértés. A rendszert nem érték támadások, jelszavakat vagy információkat nem loptak el és nem hackeltek meg – védekezett Twitterén az amerikai vállalat alelnöke, Andrew Bosworth.

Az ügynek komoly politikai vonatkozásai is vannak, ugyanis Donald Trump kampányát is a Cambridge Analytica segítette, és ennek a cégnek az egyik alapítója Steve Bannon, az amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója. De ugyanez a cég befolyásolhatta a 2016-os brit uniós kilépésről döntő, brexitnépszavazás kampányát is.

A botrány miatt a Facebook kitiltotta az érintett vállalatokat, és felfüggesztik az együttműködést az érintett cégekkel. De amerikai demokrata szenátorok a kongresszusban hallgatnák meg Mark Zuckerberg Facebook-alapítót. Sőt a britek is kérdőre vonnák.

Nem hiszem, hogy a Facebook egyenes volt velünk. Több mint két éve tudott erről az adatlopásról. Nem tettek semmit annak érdekében, hogy az adatokat megfelelően megsemmisítsék. Nem hiszem, hogy értesítette a felhasználókat, valójában az ügyvédeik próbálták az Observer és a The Guardian lapokat rávenni, ne közöljék ezt a történetet – reagált Damian Collins képviselő.

Az Európai Parlament is vizsgálná, történtek-e visszaélések az adatkezeléskor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!