2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bizalmatlansági indítvány a román kormány ellen

Hír TV

2017. november 22., szerda 20:04, frissítve: szerda 21:23

Zárolta a kormányzó román Szociáldemokrata Párt elnökének vagyonát a korrupcióellenes ügyészség.

A hivatal szervezett bűnbanda alakításával és közpénzek elsikkasztásával vádolja Liviu Dragneát. A román ellenzék holnap bizalmatlansági indítványt is benyújt a kormány elmozdítására. Szerintük a kabinet az átgondolatlan adóreformjával káoszt teremtett a gazdaságban, amely a 6 százalékos növekedés dacára szakadék felé robog, és bármikor összeomolhat.

Újságírók, tüntetők és ellentüntetők gyűrűjében érkezett a romániai Korrupcióellenes Ügyészséghez Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt elnöke csak csendőrségi kísérettel tudta átverekedni magát a tömegen.

Az ügyészek szerint Dragnea 127,5 millió lejjel azaz mintegy 10 milliárd forinttal károsította meg az államot. Azzal vádolják, hogy 2001-ben Teleorman megye önkormányzati elnökeként nyolc bűntársával együtt törvénytelenül privatizálta az önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, és az annak juttatott román és uniós közpénzek egy részét elsikkasztotta, és az összeg egy részéből pártját finanszírozta. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is feljelentést tett, amiért 20 millió eurót vissza is fizetett Brüsszelnek Románia.

Dragnea félórát töltött a hivatalban, és távozáskor sem nyilatkozott. Az ellenzék lemondásra szólította fel, a Szociáldemokrata Párt vezetősége azonban kiállt mellette, szerintük Romániában egy párhuzamos állam működik, amely törvénytelen módon, a korrupcióellenes ügyészségen keresztül próbálja megkaparintani a politikai hatalmat.

Csütörtökön a román parlamentben bizalmatlansági indítványt is benyújtanak, ami várhatóan nem kap majd többséget. A szociáldemokrata és liberális koalíciót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is támogatja, amelynek képviselői Kelemen Hunor pártelnök közlése szerint a szavazáson tartózkodni fognak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!