2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az oroszok óvatosak, de megvan, hogy kiket tiltottak ki

2015. június 2., kedd 10:12, frissítve: kedd 12:30

Oroszország precízen kimunkált határozattervezetet vár az Európai Uniótól a líbiai embercsempészek ellen tervezett katonai akcióval kapcsolatban. Az orosz külügyminiszter arról is beszélt az olasz kollégájával folytatott eszmecsere után, hogy a napokban azokat az uniós politikusokat tiltották ki Oroszországból, akik leginkább támogatták Viktor Janukovics volt ukrán elnök eltávolítását a hatalomból.

Oroszország óvatos a líbiai embercsempészek elleni katonai akcióval kapcsolatban. Az olasz kollégáját vendégül látó orosz külügyminiszter azt mondta, hogy hozzá kívánnak járulni az Európai Uniót sújtó bevándorlási probléma megoldásához, de nem akarnak még egyszer úgy járni, mint négy évvel ezelőtt a Líbia elleni bombázásokat megelőző BT-határozat esetében. A Biztonsági Tanács a civil lakosság védelme érdekében „minden lehetséges eszközi igénybevételéhez” hozzájárult, amivel a döntéskor tartózkodó oroszok szerint a NATO visszaélt.

„Ha hasonló javaslat készül, akkor minden részletet le kell írni a felhatalmazással kapcsolatban, mert nem szeretnénk, hogy ismét kétértelmű megfogalmazás kerüljön a szövegbe, amellyel 2011-ben komolyan visszaéltek” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyér.

Az Európai Tanács április közepén úgy döntött, hogy az Észak-Afrika felől érkező menekülthullám megfékezése érdekében felveszi a harcot az embercsempészekkel, és haditengerészeti akciót indít a csempészhajók elfogására és megsemmisítésére. Ehhez BT-határozat kell, amit azonban nem lesz könnyű elfogadtatni, a testületben ugyanis Oroszországnak vétójoga van, és mostanában nem a legjobban alakulnak az orosz-uniós kapcsolatok. A moszkvai kormány éppen a napokban tiltott ki Oroszországból 89 európai politikust, válaszul a hasonló uniós intézkedésekre.

„Az ellenlépéseket azokkal szemben hoztuk, akik legaktívabban támogatták az ukrajnai puccsot, aminek következtében az ukrajnai orosz lakosság megtorlás és megkülönböztetés áldozata lett” – így Lavrov.

Oroszország saját befolyási övezetének tekinti Ukrajnát, a Nyugat viszont a kelet-ukrajnai orosz felkelők támogatásával vádolja Moszkvát. A tavaly április óta tartó kelet-ukrajnai harcokban több mint hatezer ember vesztette életét, miközben mélypontra süllyedtek a Nyugat és az Oroszország közötti kapcsolatok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!