2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az EU bírósága előtt a kvótaper

2017. május 10., szerda 07:14, frissítve: szerda 15:13

Indul a kvótaper tárgyalása az Európai Unió Bíróságán, a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen Magyarország és Szlovákia nyújtott be keresetet. A magyar kormány 2015 decemberében azért fordult a törvényszékhez, hogy a tanácsi határozat megsemmisítését kérje, melynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból.

Ítélet egészen biztos nem fog születni. Hét tagállammal áll szemben három tagállam.

Magyarország és Szlovákia adta be a keresetet a 2015. szeptemberi tanácsi döntéssel szemben. Hozzájuk csatlakozott beavatkozóként Lengyelország, mint amely egyetért ezzel az állásponttal. A másik oldalon pedig hét tagállam, Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Svédország és Luxemburg áll, amelyek azt kérik, hogy a rendeletet tartsák hatályában. És e hét tagállam mögé felsorakozott az Európai Tanács – amely az első számú alperes: Magyarország és Szlovákia ezt a testületet perelte be –, illetve az Európai Bizottság, mint amely ezt az egész jogalkotási rendeletet előkészítette.

A felperesek úgy gondolják, hogy ez a rendelkezés nem a jogszabályok előírásai szerint született meg, kifogásolják például azt, hogy azt megelőzően, hogy meghozták a tanácsi határozatot, az Európai Tanács úgy döntött, hogy menekültkérdésben csak a legmagasabb szinten és teljes összhangban lehet döntést hozni. Az Európai Parlament sem vett részt a folyamatban jogalkotóként.

Az ítélet valamikor az év utolsó harmadában születhet meg leghamarabb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!