2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Globál 22:40

Élesen megosztja a világ vezetőit a miniszteri névsor

2016. július 14., csütörtök 15:06, frissítve: csütörtök 18:03

Nem tetszik az új brit kormány az Európai Parlament elnökének. Martin Schulz szerint Theresa May kormányfő a miniszterek kiválasztásával a Konzervatív Párt belső ellentéteit próbálja elsimítani. A kilépéspártiak vezetője, Boris Johnson volt londoni polgármester kulcsszerepet kapott, a jövőben ő lesz Nagy-Britannia külügyminisztere.

A kilépéspárti kampány vezetője, Boris Johnson külügyminiszteri kinevezése osztja meg leginkább a világ vezetőit. A volt újságíró-történész-polgármester elismerte, hogy voltak hazugságok a kampányban, és azt is bánja már, hogy az Európai Uniót Hitlerhez hasonlította.

„Aggódni nem aggódom Boris Johnson miatt, ismerjük a módszereit. A kampányban a saját szavazóinak is hazudott. Szóval most külügyminiszterként nem lesz sok mozgástere” – közölte Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter.

Johnsonról a német külügyminiszter sincs jó véleménnyel. „Keserű időszak ez Nagy-Britanniának. Csúnya ébredés, miután néhány felelőtlen politikus kilökte őket az EU-ból, akik közül sokan aztán arra se voltak hajlandók, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért, inkább elmentek krikettezni” – jellemezte a kilépéspártiakat Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Az uniós kilépési tárgyalásokat nem Johnson vezeti, hanem brexitügyi miniszter. Johnson az első  külügyminiszteri interjújában nem az EU-t, hanem Nagy-Britannia hagyományos szövetségesét, a szintén angolszász Egyesült Államokat nevezte a legfontosabb partnernek.

Igaz, néhány hónapja még Barack Obama afrikai származásával viccelődött, és félig kenyainak nevezte az amerikai elnököt. Az amerikai külügy ezért hűvösen fogadta Johnson kinevezését. „Mindig is képesek leszünk együttműködni Nagy-Britanniával, mindegy, hogy ki a külügyminiszterük, hiszen az országaink között különleges kapcsolat van” – jelentette ki Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Az eddigi külügyminisztert, Philip Hammondot Theresa May brit kormányfő megtette pénzügyminiszternek. Első interjújában az új tárcavezető közölte, hogy új adókra és rendkívüli költségvetésre nincs szükség a kilépés miatt. „Mindenkit sokkolt a brit népszavazás eredménye, az üzleti életben is jelentkezett. Sokan, legalábbis átmenetileg, elvesztették a bizalmat, és ezt a kormányváltás csak fokozta. Most azon kezdünk dolgozni, hogy helyreálljon a bizalom, és felszálljon a köd a befektetők szeme elől” – mondta Hammond.

A brit jegybank nyár végére gazdaságélénkítő intézkedéseket dolgoz ki a befektetői bizalom helyreállítására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!