2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Kijev nem hosszabbítja meg az orosz gáztranzitról szóló megállapodást

Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést - ismételte meg Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn Ungváron, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

  • Kijev nem hosszabbítja meg az orosz gáztranzitról szóló megállapodást

"Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk" – jegyezte meg Smihal. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál, rámutatva arra, hogy noha Kijev nem kívánja megújítani a szerződést Moszkvával, európai kérés esetén kész tárgyalni a rendszerén keresztül más szállítóktól származó gáz tranzitjáról.

Smihal bejelentette egyúttal, hogy Ukrajna és Szlovákia megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról. "A kelet-európai energiaközpont létrehozásának célja a gáztárolók használata, a munkácsi rendszerösszekötő fejlesztése, és a nukleáris energetikai iparban való együttműködés további erősítése. Ezzel nemcsak Ukrajna és Szlovákia, hanem az egész kelet-európai térség biztonsága is megerősödik" – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az energiaszektorban Ukrajna és Szlovákia közös projektje, a Munkács-Nagykapos elektromos rendszerösszekötő korszerűsítése a tervek szerint 2028 végére elkészül. "Ennek eredményeként bővítjük export-import képességeinket, és erősítjük mindkét állam energiabiztonságát" – emelte ki, megjegyezve, hogy Ukrajna hálás Szlovákiának az energetikai támogatásért.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy Szlovákia a második ország az Ukrajnába irányuló vészhelyzeti és kereskedelmi villamosenergia-szállítás mennyiségét tekintve. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy válaszoljunk a háború okozta energetikai kihívásokra" – tette hozzá az ukrán miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!