2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az egyezmény ellenére továbbra is érkeznek migránsok

2016. március 21., hétfő 11:15

A hétvégén életbe lépett, az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény ellenére továbbra is érkeznek migránsok a görög szigetekre. Vasárnap is több menekültekkel teli csónak ért partot Leszbosz szigetén. Ugyanakkor számos csempészhajót már visszafordítottak a török hatóságok, a menedékkérőket pedig helyi táborokba vitték.

Továbbra is sok migráns érkezik a görög szigethez annak ellenére, hogy vasárnap életbe lépett az EU és Törökország közötti egyezmény. Eszerint ezentúl minden illegálisan érkező menedékkérőt vissza kell küldeni Törökországba. Az újonnan érkezőket a jelek szerint nem zavarta a szigorítás, sokan még mobiljukkal is megörökítették, ahogy partra szállnak az Európai Unióban. „Nagyon-nagyon keményen dolgoztam Törökországban, és gyűjtöttem a pénzt azért, hogy idejöhessek. Azok után, hogy megérkeztem, menjek vissza Törökországba? Ez veszélyes és nem jó” – mondta egy szír férfi.

A többiek szintén azt mondták, hogy továbbra is Nyugat- vagy Észak-Európába szeretnének eljutni. „A feleségem és a fiam Németországban van, oda akarok menni” – mondta egy másik szír férfi.

A Leszbosszal szemben lévő török falu lakói viszont azt mondták, hogy a török parti őrség már nem engedi át a migránsokat. Szerintük érezhetően csökkent a migránsok száma az EU és Törökország közötti egyezmény óta. Ezeket a menedékkérőket a török parti őrség fogta el az Égei-tengeren, majd egy helyi regisztrációs központba szállította őket. A menedékkérők azt követelték, hogy engedjék el őket.

A helyiek szintén úgy vélik, hogy mérséklődött a menekültáradat. „Az utóbbi néhány nap lényegesen nyugodtabb volt a korábbiaknál. Nincsenek a környéken menekültek, tegnap csak hárman jöttek vásárolni, ma pedig senki nincs itt” – mondta egy bolttulajdonos.

Eközben a görög hatóságok is elkezdték az egyezmény végrehajtását: kiürítik a leszboszi táborokat, hogy legyen hely azok fogadására, akik valóban jogosultak menekültstátusra. 1400 migránst szállítottak el Leszboszról egy Athén melletti településre, ahonnan szétosztják őket a görög menekülttáborok között.   

Az EU és Törökország közötti megállapodás szerint az unió ugyanannyi szíriai menekültet fogad be Törökországból, amennyi szírt Törökország visszafogad a görög szigetekről. Az EU emellett vízumkönnyítést és több milliárd eurót is ígért Ankarának az ottani migránsok ellátására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!