2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Atomválság: indul Trump ázsiai turnéja

Hír TV

2017. november 4., szombat 08:21, frissítve: szombat 12:32

Hawaii szigetére érkezett az amerikai elnök, ahonnan tizenkét napos ázsiai körútra indul tovább. Japánba vasárnap érkezik, ahonnan Dél-Koreába, Kínába, Vietnámba, majd Indonéziába megy. Tárgyalásai középpontjában az észak-koreai atomválság áll.

Hawaii szigetén még virágfüzérrel fogadták Donald Trumpot, de az amerikai elnök ázsiai körútja nem lesz diadalmenet. Az elnöki pár nem időzik sokat a szigeten, de a programba beillesztették a Perl Harbor-i haditengerészeti támaszpont elleni japán támadás áldozatai előtti tisztelgést. Az emlékhelyet ott alakították ki, ahol a USS Arizona hadihajó horgonyzott a támadás napján, 1941. december 7-én. Donald és Melanie Trump virágot szórt az öböl vizébe, amely egykor 2300 amerikai tengerész sírja lett.

70 évvel a második világháború után a szerepek felcserélődtek. Japán ma már nem ellenfele, hanem az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese, amely ugyanúgy retteg az észak-koreai atomarzenáltól, mint Amerika. A szigetországba vasárnap érkezik meg az amerikai elnök.

„Az elnök felismerte, hogy kifutunk az időből. Ezért arra kéri majd a felelős nemzeteket, hogy tegyenek többet az észak-koreai rezsim gazdasági és politikai elszigetelése érdekében” – közölte H. R. McMaster, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Japánban és Dél-Koreában mindez még több amerikai fegyver, mindenekelőtt radarok és rakétavédelmi ütegek vásárlását jelenti. 

Kínában Trump az embargó szigorítását kéri majd Hszi Csin-ping kínai elnök pártfőtitkár-elnöktől, akivel a dél-kínai tengeri szigetvitáról, valamint a gazdasági feszültségekről, így a jüan árfolyamáról és a kínai kereskedelmi többletről is egyeztetnek.

Donald Trump Kínából Vietnámba utazik tovább, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalákozóján vesz részt, és a tervek szerint Vlagyimir Putyinnal is találkozik majd. Innen hazája egyetlen volt ázsiai gyarmatára, a Fülöp-szigetekre utazik tovább, amely 12 napos körútjának utolsó állomása lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!