2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Arra kérik a fiatalokat, hogy ne hagyják el az országot

2015. december 7., hétfő 13:09, frissítve: hétfő 15:06

Afganisztán jövőjét veszélyezteti, hogy fiatalok tömegei menekülnek el az ázsiai országból. Csak becslések léteznek arról, hogy évente 160 ezren hagyják el a háború sújtotta államot, ahol a munkanélküliség elérte a 40 százalékot.

Hatalmas pusztítást végzett egy rendőrőrsnél történt robbantás. A robbanószert egy öngyilkos merénylő hozta működésbe egy kamionban Afganisztán északkeleti részén. A támadásban 12-en sebesültek meg, többségük rendőr.

„Nagy erejű robbanás rázta meg a környéket. (..) Kora reggel volt, ezért senki nem volt az utcán és az üzletekben, de a robbanás után üzletek, vallási iskolák, a rendőrőrs és a környék épületei rongálódtak meg” – mondta Nangarhar tartomány afgán kormányzója, Saleem Khan Kunduzi.

A merényletért egyik szervezet sem vállalta a felelősséget, de a hatóságok gyanúja szerint a tálib lázadók állhatnak az akció mögött. A nyugati országok által támogatott kormányzat ellen harcoló iszlamista fegyveresek, a déli és keleti területeken kívül jelentősen megerősödtek az északi területeken is, azóta, hogy a NATO 2014 végén megszüntette afganisztáni misszióját.

A tálibok a hétvégén hangfelvételt tettek közzé, hogy cáfolják vezetőjük halálát. Ahtar Manszúr molla a 16 perces fájlon arról beszél, hogy nem igaz az a híresztelés, hogy meghalt volna egy lövöldözésben.

A több mint egy évtizede tartó harcok elől otthonukból hatalmas tömegek menekülnek el Európába. Ahogy ezek a fiatal afgán nők és férfiak is, akik útlevélért állnak sorba Kabulban. Becslések szerint évente 160 ezren hagyják el Afganisztánt.

„Ha életben akarsz maradni, kockáztatni kell. Elhagyom az országot, inkább, mint hogy Afganisztánban maradjak. Ma itthon maradni óriási kockázatot jelent” – mondta egy afgán mérnök, Mohammad Reza Noori.

Sokan kilátástalannak látják a helyzetet. A munkanélküliség elérte 40 százalékot.

„Kerül, amibe kerül, elhagyom az országot. Jobb elmenni, mint itt maradni. ... A kormány nem tesz semmit a nemzetért. Ha a kormány munkahelyeket teremtene az emberek számára, akkor senki nem akarna elmenni, hogy más országban keressen menedéket” – mondta egy afgán férfi.

A munkaerő elszívása azonban már az ország jövőjét veszélyezteti, ezért a kabuli vezetés arra kéri a fiatalokat, tartsanak ki.

„Afganisztánnak szüksége van a fiatalokra, hogy szolgálják az államot. Nem megoldás, hogy elhagyják az országot. Sok kihívást küzdtünk már le, és a mostani helyzetet is együtt kell megoldani” – mondta az afgán munkaügyi, szociális miniszterhelyettes, Ahmad Sah Szalehi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!