2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Akár halálra is ítélhetik a New York-i gázolót

Hír TV

2017. november 2., csütörtök 06:51, frissítve: csütörtök 09:56

Az ügyészség nyolcrendbeli gyilkosság és terrorszervezet támogatása miatt vádat emelt a keddi gázolásos merénylet üzbég elkövetője ellen. Az amerikai elnök szerint halálbüntetést kellene kiszabni rá. Sayfullo Saipov kedd délután a város Manhattan kerületében egy kisteherautóval gázolta el áldozatait, később a rendőrök hasba lőtték, és őrizetbe vették. A férfi a kórházban tett vallomást, állítása szerint hónapok óta készült a merényletre, és azért választotta a halloweent, mert akkor sokan tartózkodnak az utcákon.

Alig egy nappal a történtek után az ügyészség vádat emelt a New York-i gázoló ellen.

„Mindössze huszonnégy órával a támadás után vádat emeltünk Saipov ellen terrorizmus szövetségi bűncselekménye miatt. A vádemelés két pontot tartalmaz, az egyik egy terrorszervezet, jelen esetben az Iszlám Állam valós támogatása, a másik pedig az emberek biztonságának szándékos megsértése járművel és az ennek következtében bekövetkezett többszörös emberölés szövetségi bűntette” – közölte a kerületi ügyész.

A terrorszervezet támogatása miatt akár halálos ítéletet is kiszabhat a bíróság, annak ellenére, hogy a tárgyalásnak helyet adó New York államban nincs halálbüntetés. A kormány jóváhagyásával mégis lehet ez az ítélet, mivel szövetségi bűncselekményről van szó. Ezt támogatta Twitter-üzenetében az amerikai elnök is.

„A New York-i merénylő boldogan kérte, hogy kitehesse az Iszlám Állam zászlóját a kórházi szobájában. Nyolc embert ölt meg, tizenkettőt pedig súlyosan megsebesített. Halálbüntetést kellene kapnia!” – írta Donald Trump.

A merénylő kirendelt ügyvédje azonban hangsúlyozta, hogy elhamarkodottan nem lehet ítélni.

„Az esetet övező, várhatóan nem lankadó figyelem miatt nagyon fontos, hogy az eljárás teljesen jogszerű legyen. Az, ahogy ebben a bírósági eljárásban Saipov urat képviseljük, sokkal többet fog elárulni rólunk, mint róla” – fogalmazott a védő.

A 29 éves, üzbég Sayfullo Saipov a beszámolók szerint nem élt a hallgatás jogával, és részletes vallomást tett. Ebből kiderült, hogy már két hónapja tervezte a támadást, egy héttel korábban pedig egy bérelt teherautóval próbaképpen végigjárta a tervezett útvonalát. A merénylet időpontjára azért választotta az október 31-ei halloween-napot, mert akkor sokan tartózkodnak az utcákon. Lakásán és telefonján több, az Iszlám Államtól származó propagandaanyagot is találtak. Saipov 2010 óta él az Egyesült Államokban, korábban Uber-sofőrként is dolgozott. Valószínűleg már Amerikában radikalizálódott. A rendőrség a merénylettel összefüggésben egy másik üzbég férfit is keresett, a körözést később levették az internetről, bővebbet azonban nem közöltek a hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!