2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napindító 04:00

Üzbegisztáni bevándorló követte el New Yorkban a terrorcselekményt

Hír TV

2017. október 31., kedd 22:49, frissítve: szerda 11:32

Egy üzbegisztáni bevándorló követte el a kedd esti New York-i terrorcselekményt a rendőrség szerint. A 29 éves férfi egy kisteherautóval hajtott végig egy gyalogosoknak és biciklistáknak fenntartott úton Manhattanben. Nyolc ember halt meg, tizenegyen megsérültek. A hatóságok szerint terrorcselekmény történt, de egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy a férfi terrorszervezet tagja volt.

Kisteherautóval hajtott végig a 29 éves férfi Manhattan egyik kerékpárútján helyi idő szerint kedd délután három órakor. Egy kereszteződésben nekihajtott egy iskolabusznak, amelyen gyerekek is utaztak, köztük is vannak sérültek. Az elkövető ezután két élethű játékpuskával kiszállt, és szemtanúk szerint olyasmit kiabált, ami alátámasztja, hogy terrortámadás történt.

Láttuk a fickót, ahogy kiszáll a roncsból. Nagy szakálla volt, és volt nála két kézifegyver. Borzasztó ijesztő volt, attól tartottam, hogy elkezd lövöldözni, és lelő minket is. Azt vártuk, hogy mikor kezd el lövöldözni – mesélte egy szemtanú.

Elképzelhető, hogy a játékfegyver azért volt nála, hogy lelövesse magát. A rendőrök végül csak megsebesítették, így kórházba került. Az üzbég születésű férfi 2010 óta élt Amerikában, jelenleg Floridában van bejelentve.

Amikor kiszállt a járműből, olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorcselekményre utalhatnak, de egyelőre tart a nyomozás azzal kapcsolatban, hogy tagja volt-e valamiféle terrorszervezetnek. Ennek ellentmond, hogy egy paintballfegyvert és egy légpisztolyt vitt csak magával – mondta a New York-i rendőrparancsnok, James O’Neill.

Donald Trump elnök az interneten reagált, a Twitteren azt írta, a támadást egy beteg ember követte el, és elég volt. Egy órán belül a polgármester és New York állam kormányzója is a helyszínre ment.

Fájdalmas nap ez a városnak, szörnyű tragédia történt. Az alapján, amit tudunk, ez terrorcselekmény volt, de egyelőre nem utal semmi arra, hogy egy nagyobb összeesküvés része lett volna a támadás – fogalmazott Bill de Blasio polgármester.

Az elkövető sok áldozata kerékpáros volt, akiket a bicikliúton gázolt el. A kerékpárokat órákkal később kezdték csak összegyűjteni.

Átéltük 2001. szeptember 11-ét nem messze innen, most meg autóval hajtottak az emberek közé azon az úton, amelyen naponta kétszer elmegyek. Óvatosnak kell lennünk – mondta egy szemtanú.

A terrorcselekmény ellenére órákkal később megtartották a New York-i halloween-parádét. A szervezők azt mondták, nem hagyják megfélemlíteni magukat, hiszen azzal pont a terroristák nyernének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!