2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A terror óta megsokszorozódott a seregbe jelentkező fiatalok száma

2015. december 4., péntek 17:27, frissítve: péntek 17:58

A párizsi terrortámadások óta megháromszorozódott a hadseregbe jelentkező fiatalok száma – derül ki a fegyveres testület statisztikáiból. Közben a merényletsorozat egyik helyszíne, egy kávézó a helyreállítási munkálatok után immár ismét fogad vendégeket.

„Je suis en terrasse”, vagyis „A teraszon vagyok” – ezzel a felirattal nyitott újra az a párizsi kávézó, ahol öt embert lőttek agyon a terroristák a három héttel ezelőtti merényletek egyikében. Miközben az épület mellett továbbra is gyűlnek az emlékezés mécsesei és virágai, a vendégek ismét megtöltötték a közkedvelt helyet.

„Hogy mit teszünk az újrakezdésért? Sokat dolgoztunk, a falakat újrafestettük, a rémálom nyomait eltüntettük. Ez a kávézó egy olyan hely, ahol az emberek találkoznak, beszélgetnek, és megosztják egymással a gondolataikat; így látjuk mi a dolgokat. Köszönjük” – mondja Audrey Bily, a La Bonne Biere kávézó ügyvezetője.

A merényletsorozat többi helyszíne: kávézók és éttermek szintén újranyitnak hamarosan; a Bataclan koncerthelyszín pedig, ahol 90 embert gyilkoltak meg, a jövő év végén fogadhat ismét vendégeket.

A november 13-i vérfürdő után a franciák a lakosság felkészítésére is ügyelnek: a hatóságok a repülőkön használatos biztonsági instrukciókhoz hasonló útmutatókat osztanak szét. Ezeken lépésről lépésre bemutatják, mi a teendő terrortámadás esetén: a fontosabb pontok közt ott van, hogy golyóálló rejteket kell keresni, a mobiltelefont pedig le kell némítani.

Közben egyre többen vannak azok, akik aktívan segítenék a terrorveszély csökkentését, és fegyverrel védenék a hazájukat. A párizsi terrortámadások óta megháromszorozódott a hadseregbe jelentkező fiatalok száma.

„Szerintem ez válasz a fiatal franciáktól, akik fenyegetve érezték magukat, akik november 13-án úgy érezték, őket támadták meg. Ez egy teljesen természetes reakció, engem pedig francia katonaként boldoggá tesz, mert látom, hogy a francia fiatalok a hazájukat és polgártársaikat akarják szolgálni azzal, hogy segítenek békét teremteni, amikor a hazájuk bajban van” – jelentette ki Bert ezredes, toborzási vezető.

A francia hadsereghez a támadások óta napi 1500-an jelentkeznek – korábban ennyien még sosem akartak katonák lenni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!