2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A szövetségeseiket hallgatják le a németek

2016. április 4., hétfő 07:54, frissítve: hétfő 18:00

Az orosz titkosszolgálatok a német közvélemény befolyásolására törekszenek, a német hírszerzés pedig nyugati szövetségeseit hallgatja le. Erről írnak a német lapok.

Az orosz titkosszolgálatok aktívan próbálják befolyásolni a német politikát és közvéleményt - ettől tartanak német kormánypárti és ellenzéki politikusok. A Welt am Sonntag című vasárnapi lap szerint több képviselő kereszténydemokrata és zöldpárti képviselő is arra sürgeti a kormányt, hogy határozottabban lépjen fel az orosz propaganda ellen. Példának a cikk felidézi, hogy a brüsszeli robbantások után egy orosz Putyin-párti újságíró egy olyan hamis képet terjesztett az interneten, amelyen Angela Merkel az egyik merénylővel fotózkodik.

A Der Spiegel közben azt derítette ki, hogy Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök, továbbá nyugati szövetségesek minisztériumai és nemzetközi szervezetek után is kémkedett a német hírszerzés. A tekintélyes német lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, Ausztria és Belgium belügyminisztériumát, a brit védelmi minisztériumot, továbbá az Egyesült Államok külügyminisztériumát is lehallgatták.

A brit The Observer egy közvélemény-kutatás eredményét közli, amely szerint már többségben vannak azok a britek, akik feladnák a szigetország EU-tagságát a júniusi referendumon. A felmérés szerint jelenleg 43 százaléknyian szavaznának a brexitre, a brit EU-tagságot pártolók aránya pedig 39 százalék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!