2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Néppárt nyerte a választásokat, de nem biztos, hogy ők kormányoznak

2015. december 21., hétfő 09:40, frissítve: hétfő 11:49

A jelenleg is kormányzó konzervatív Néppárt nyerte a spanyol választásokat a voksok 28,7 százalékával. Mariano Rajoy pártja ezzel nem szerzett kormányképes többséget. A voksoláson mindkét új párt jól szerepelt, a várhatóan hetekig tartó koalíciós tárgyalásokon akár a kormányba is bekerülhetnek.

Kiélvezte a választási győzelem perceit a spanyol kormány, a konzervatív Néppárt azonban nem biztos, hogy sokáig örülhet: bár első helyen végzett a vasárnapi voksoláson, elveszítette parlamenti többségét. Mivel mindössze 28,7 százalékot szerzett, előfordulhat, hogy nem tud ismét kormányt alakítani. Mariano Rajoy miniszterelnök győzelmi beszédében azonban azt ígérte: megpróbálnak kormányozni.

„Úgy gondolom, Spanyolországnak stabil kormányra van szüksége. Az elmúlt négy évben sok mindent elértünk. A spanyolok nagy erőfeszítéseket tettek. Most ki kell tartanunk azok mellett a dolgok mellett, amelyeket ezekben az években tettünk” – mondta Mariano Rajoy.

Miközben a 30 éve felváltva kormányzó konzervatívok és a szocialisták is veszítettek népszerűségükből, a liberálisok és radikális baloldaliak is megerősödtek, a két új párt a voksok harmadát szerezte meg. A több mint 20 százalékot begyűjtő megszorítás ellenes a Podemos vezetője azt mondta: új Spanyolország született. „A mai történelmi nap Spanyolország számára. Nagyon örülünk annak, hogy Spanyolországban vége a kétpártrendszernek, és hogy új politikai korszakot kezdünk az országban. Spanyolország nem lesz többé ugyanaz” – mondta Pablo Iglesias.

A koalíciós tárgyalások akár hetekig is eltarthatnak, és szinte minden variációra van esély. Akár a második helyen végzett szocialisták is kormányra kerülhetnek, ha összeállnak a Podemosszal és a magát középpártnak tartó Állampolgárokkal. Az új parlament január 14-én tartja alakuló ülését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!