2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A művészeket is megihlette a migránsválság

2016. április 22., péntek 20:59

Az egyoldalú török követelések hátráltatják az embercsempészek elleni NATO-missziót – állította a görög miniszterelnök a NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után. A katonai szervezet vezetője ugyanakkor elégedett az elért eredményekkel. A migránsválság közben művészeket is megihletett.

Már árulják a jegyeket a menekült-Carmenre. Irina Kolesnyikova és a szentpétervári balett az Angol Nemzeti Operaház zenekarának kíséretével augusztusban mutatja be a londoni Coliseumban a felújított Carment, amely ezúttal nem egy katonai, hanem egy menekülttáborból indul. A Carment alakító orosz balerina a macedóniai Tabanovcéban lévő befogadóközpontban gyűjtött hozzá élményeket. „Arra gondoltunk, hogy készítünk egy látványos előadást a Carmenből. A koreográfusunk azt találta ki, hogy a helyszín lehetne egy menekülttábor. Amikor elkezdtünk foglalkozni az ötlettel, úgy döntöttünk, hogy felkeresünk egy igazi menekülttábort” – mondta az orosz balettművész.

Sokkal prózaibb látogatást tett a térségben a NATO-főtitkára, aki elégedett azzal, hogy a Törökország és az Európai Unió között létrejött megállapodás miatt visszaesett az érkező menekültek száma. „Törvényessé és biztonságossá tettük azt, ami illegális és életveszélyes tevékenység volt” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

A görög miniszterelnök kevésbé elégedett. „Azt hiszem, hogy akad még tennivalónk a NATO-művelettel kapcsolatban, hogy sikert érjünk el, főleg ami a NATO-erők kapacitását illeti minden műveleti területen” – nyilatkozta Alexisz Ciprasz. A görög miniszterelnök egyúttal bírálta Törökországot, amely szerinte hátráltatja az égei-tengeri NATO-missziót.

A török miniszterelnök és a török elnök a napokban a török állampolgárok vízummentességére vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól, ellenkező esetben Ankara sem tartja majd be a menekültügyi megállapodást Brüsszellel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!