2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A látogatás megtörtént, de a bocsánatkérés nem

2016. április 11., hétfő 11:56, frissítve: hétfő 12:39

Meglátogatta a hirosimai emlékművet az amerikai külügyminiszter, hét évtizeddel azután, hogy az Egyesült Államok atombombát dobott a japán városra. Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, amely atomfegyvert vetett be: 1945 augusztusában Hirosimára, majd Nagaszakira dobott atombombát. A támadásokban több százezer ember veszítette életét.

Először rótta le kegyeletét Hirosimában egy amerikai külügyminiszter az atomtámadás áldozatainak emlékparkjában. John Kerry a G7-es külügyminiszterek társaságában ellátogatott az úgynevezett dómhoz is – az egyetlen olyan épülethez, amely állva maradt az atombomba-robbanás epicentrumának közelében.

Az amerikai külügyminiszter volt az eddigi legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki hivatalos látogatáson a japán városban járt azóta, hogy az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott a településre.

Kerry nem tartott beszédet, de a vendégkönyvébe azt írta: a világon mindenkinek látnia és éreznie kellene az emlékműnek az erejét. A látogatásra a G7 külügyminisztereinek találkozójához kapcsolódóan került sor. „Ez a látogatás nem a múltról szól, hanem a jelenről és különösen a jövőről és annak a kapcsolatnak az erősségéről, amelyet felépítettünk, a barátságról, a szövetségünk erejéről. Emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak mindenhol dolgoznunk kell a békéért” – mondta az amerikai külügyminiszter.

A helyiek egy része örült a külügyminiszterek látogatásának, más része viszont kételyeinek is hangot adott. „Kíváncsi vagyok, miként látja ezt az emlékparkot egy olyan ember, aki olyan országból jön, amely még mindig rendelkezik atomfegyverrel” – fogalmazott Ikuko Matsumoto hirosimai lakos.

A G7-es külügyminiszterek zárónyilatkozatukban azt mondták: az eddiginél nehezebb lesz megszabadítani a világot az atomfegyverektől Észak-Korea provokációi, valamint a szíriai és az ukrajnai helyzet romlása miatt. „Sokan aggódnak amiatt, hogy az atomfegyvermentes világ megteremtését célzó erőfeszítések mostanában veszítettek lendületükből és az észak-koreai nukleáris tesztek és rakétakísérletek miatt még összetettebbé vált a lefegyverzés feladata” – nyilatkozta Fumio Kishida japán külügyminiszter.

Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, amely atomfegyvert vetett be a történelem során. 1945 augusztusában Hirosimára, majd Nagaszakira dobott atombombát. A támadásokban több százezer ember veszítette életét. Washington máig nem kért hivatalosan bocsánatot Japántól. Az amerikai külügyminisztérium előre jelezte, hogy erre Kerry mostani útján sem kerül sor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!