2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Győztek a jobbközép haladók Szerbiában

2016. április 25., hétfő 09:23, frissítve: hétfő 10:09

A várakozásoknak megfelelően a kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) győzött a szerbiai előre hozott választásokon. Megerősödtek az Európai Unió ellenes radikálisok: a hágai törvényszék által nemrég felmentett Vojislav Seselj pártja is a parlamentbe jutott – 4 év után újra.

Az első csatát megnyerte Szerbia nyugatbarát kormánya, miután Alekszandar Vucsics és a Szerb Haladás Pártja győzött a vasárnapi előre hozott választáson. Vucsics éppen a félidőben, két évvel megválasztása után íratta ki a választást azért, hogy a 6,7 milliós ország megerősítést adjon neki az EU-tagságról kezdődő decemberi tárgyalásokra. A konzervatív Szerb Haladás Pártja majdnem a szavazatok felét szerezte meg.

„Úgy vélem, ez egy történelmi eredmény, több szavazatot nyertünk abszolút értékben, relatív számokban és százalékokban is több szavazatot, mint két éve, amikor a nagyon nehéz reformokat megkezdtük. Ez egy különleges eredmény” – vélekedett a szerb miniszterelnök.

Vucsics továbbra is kitart az uniós csatlakozás felgyorsítása mellett ugyanakkor nem kívánja megszakítani a kapcsolatot a kelettel sem. „Szerbia folytatja európai útját. Megpróbáljuk felgyorsítani ezt. Mint mondtam, nem kötünk kompromisszumokat és buzgón fogjuk folytatni a tradicionális barátságaink és kapcsolataink védelmét Oroszországgal és Kínával a többi ország mellett” – jelentett ki.

A választáson 7,8 százalékos eredménnyel harmadik lett a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt. Négy év után jutottak ismét parlamentbe, de az alkotmánymódosítást és EU-csatlakozást ellenző radikálisok nem elégedettek az eredménnyel. „Ami a választási eredményeket illeti, meg kell mondjam, hogy nem vagyunk elégedettek. Többet vártunk, de az emberek így döntöttek, és mi nem lehetünk rájuk mérgesek. Az emberek azt ítélték, hogy ennyit érünk, ennyi szavazatot” – közölte Seselj.

Elemzők szerint a Szerb Haladás Pártja abszolút többséget is szerezhet a parlamentben a 137 és 156 képviselői mandátummal. A választások előtt 158 képviselőjük volt a parlamentben. Vucsics a várakozások szerint a voksoláson másodikként befutó szocialistákkal folytatná tovább a kormányzást. A 11.6 százalékot szerző baloldaliakkal együtt már jelentős kormánytöbbség lenne a 250 fős szerb parlamentben, ami gyorsíthatna az ország EU-s csatlakozási tárgyalásain.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!