2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A bevándorlók bejutásának könnyítését várják Németországtól

2015. március 4., szerda 20:58, frissítve: szerda 21:45

Németországnak meg kellene könnyítenie a bevándorlók bejutását, mert az ország lakosságának öregedése hosszú távon problémákat okozhat a munkaerőpiacnak és a gazdaságnak – erről próbálják meggyőzni egyes szakértők a német kormányt, amelynél a koszovói vezetés is a vízumkorlátozások enyhítéséért kampányol. Közben az Európai Unió is bővítené a legális bevándorlás lehetőségeit.

Ezrével mennek az illegális bevándorlók Németországba – legnagyobb részük Magyarországon keresztül jut be az Európai Unió területére. A menekülthullám ügyében hetek óta egyeztetnek a nyugat-európai és koszovói politikusok – legutóbb a balkáni ország belügyminisztere utazott Berlinbe, hogy meggyőzze német kollégáját: ha lazítanak a vízumkorlátozásokon, kevesebb lesz a koszovói menedékkérő. „Értékelésem szerint a menedékkérők száma vagy változatlan marad, vagy csökken, ha liberalizálják a vízumrendszert” – mondta Skender Hyseni.

Németországban több szakértő is azt javasolja, hogy könnyítsék meg a bevándorlók legális bejutását, mivel egyre nagyobb a hiány a képzett munkaerőből, a lakosság pedig öregszik. A német belügyminiszter elutasította a javaslatot. „Nem azok jönnének Németországba, akiket üldöznek vagy akik szegények, hanem azok, akiket kiválogatnának az itteni cégek, akik munkát találnak itt. Ez ellentétes azoknak az országoknak az érdekeivel is, amelyekből a bevándorlók érkeznek” – mondta Thomas De Maiziere.


Az EU legnagyobb gazdaságának munkaképes korú lakossága 2030-ra 6,3 millió fővel csökkenhet. Az Európai Bizottság szerint a népesség öregedése miatt nemcsak Németországnak, egész Európának szüksége van a bevándorlókra. A brüsszeli testület szerdán úgy döntött, hogy július helyett már májusban elkészítik a migrációról szóló új uniós törvénycsomagot, amely bővítheti a legális bevándorlás lehetőségeit az Európai Unióba. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!