2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

43-an haltak meg, a Nemzeti Gárdát is bevetették

2015. december 30., szerda 18:50, frissítve: szerda 19:56

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is árvizek pusztítanak. Amerikában 43 ember halt meg, a Nemzeti Gárdát is bevetették. A NASA szerint a mostani lehet a legviharosabb tél az 50-es évek óta.

Összeomlott egy híd Leeds és York között félúton. Észak-Angliában és Skócia déli részén karácsony óta tartanak az áradások, 250 településen van valamilyen szintű árvízriadó. Most már Észak-Írországban is készültség van.

A kétezer éves York belvárosa teljesen megközelíthetetlen. A mentőalakulatoknak mobilhidakat kell építeni, hogy eljussanak a rászorulókhoz. „Kábeleket és más felszerelést kell átjuttatnunk a túloldalra. A városban lényegében szigetek jöttek létre az elmúlt napokban, szóval muszáj hidat építenünk, hogy átjussunk” – mondta Mark Fuller, a mentőalakulat vezetője.

A mentést lassítják a rendszeres áramszünetek, szerdán több mint 50 ezer lakásban nem volt áram. A víz miatt 5 ezer épületből kellett kiköltöztetni a lakókat. „Nem tudom, mihez kezdünk, még sokkos állapotban vagyunk” – mondta egy férfi, miután feleségével felmérték a károkat.

A kormány 150 millió font azonnali segélyt ígért. „A mentőalakulatok reakciója alapvetően jó volt, de mivel folytatódik az esőzés, további károkra kell felkészülni” – mondta a a helyszínen kormánymegbízott.

Árvíz pusztít az Egyesült Államok déli és középső államaiban is, összesen 13 államban van riadó és több mint 40 halottja volt az áradásoknak. 60 tornádó is végigsöpört a déli tartományokon, háromszor annyi, mint ilyenkor megszokott.

St. Louisban a Nemzeti Gárdát is bevetették, a Mississippin a vízi forgalom is szünetel. „Néhány helyen több mint 40 centi esett órák alatt. Nem csak a folyók szintje emelkedett meg, de a csatornák is eldugultak, és utakat kellett lezárni” – mondta Jay Nixon, Missouri kormányzója.

A szokatlan áradásokat a szakértők szerint az El Nino jelenség okozza, amikor a csendes-óceáni meleg vize a megszokottnál közelebb jut az észak- és dél-amerikai partokhoz. A NASA szerint az idei lesz a leghevesebb El Nino az 50-es évek óta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!