2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Szükségállapotot hirdettek

2015. december 30., szerda 12:43

Amerika legégetőbb problémája most a zord időjárás. A viharok miatt Missouriban szükségállapotot hirdettek, de Indianában is kiöntöttek a folyók. Minnesotában pedig a hó bénítja meg a településeket.

Egész éjszaka pakolták a homokzsákokat a családok Missouriban. Az áradások miatt több száz embert kellett kitelepíteni. Az elmúlt négy nap viharaiban 13 ember halt meg az államban. Az utak járhatatlanok, a vízi közlekedés is leállt a Mississippin. Missouri állam kormányzója szükségállapotot hirdetett.

A katasztrófahelyzetben a nemzeti gárdát is bevetették, akik egyebek mellett a forgalmat terelik, mert több mint száz utat kellett lezárni. „Teljesen világos, hogy Missouri történelmi és nagyon veszélyes áradást él át” – mondta Jay Nixon. A kormányzó azt kérte, aki teheti ne üljön autóba az áradás sújtotta területeken. „Megértem, hogy nem lehet használni az államok közti utakat, de az utak többségét lezárták” – nyilatkozta Stephanie Cadenbach utas.

Nem csak Missourit sújtja a heves esőzés és vihar. Indiana államban is kiöntöttek a folyók. Minnesotában pedig sűrű hótakaró borítja az utakat. Itt a korán érkezett tél miatt nem lehet közlekedni. Az állam egyik városában hokitornát szerveztek, de a csapatok egy része nem érkezett meg. „A csapatok mindenfelől jönnek, és ezen a durva havon kell keresztül vezetniük, de nagyon nehéz, újra kellett tervezni a tornát” – fogalmazott Anna Schmidt.

A boltosoknak is óriási gondot okoz a hirtelen lehullott rengeteg hó. „Akkor is mennie kell az üzletnek, bármi is történik. A vásárlók várnak ránk, nem érdekli őket, hogy hó van vagy éppen nincs. Mindig kopognak” – árulta el Shariff Aidruss boltos.

Chicagóban több mint 1300 járatot kellett törölni az O’Hare nemzetközi reptéren hétfő óta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!