2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

40 ezer fővel csökkenti haderejét Amerika

2015. július 10., péntek 10:55, frissítve: péntek 12:09

40 ezer katonától válik meg az amerikai hadsereg, ezzel a második világháború óta a legalacsonyabbra, 450 ezerre csökken az állomány. Az amerikai kormány a védelmi költségvetés csökkenésével indokolja a lépést.

A második világháború óta a legalacsonyabb létszámúra csökkentik az amerikai hadsereg állományát. Az erről szóló lapértesüléseket hivatalosan is megerősítették. „Októbertől kezdve megkezdjük az aktív állomány negyvenezres leépítését. Ezzel párhuzamosan körülbelül 17 ezer emberrel csökkentjük a civil alkalmazottak számát. A haderőcsökkentés szinte minden itthoni és tengerentúli egységet érint” – jelentette be Randy George, az amerikai hadsereg erőforrás-gazdálkodási igazgatója.

Ez még csak a kezdet

A létszámcsökkentés a hadsereg mindegyik bel- és külföldi támaszpontját érinteni fogja, a legnagyobb leépítés azonban nem külföldön, hanem az Egyesült Államokban várható: csak Georgia, Washington, Texas, Alaszka és Hawaii államokban 13 ezer katonát szerelnek le. A leépítés után a jelenleg 490 ezer katonát számláló amerikai szárazföldi haderő létszáma a 2017-es költségvetési év végéig 450 ezerre csökken. Az elbocsátás azonban akár nagyobb is lehet. „A visszavonások és a költségvetési források automatikus csökkenése miatt sajnos nem biztos, hogy ez az utolsó bejelentés. Ha a költségvetési feltételek nem változnak vagy visszafordíthatatlanok maradnak, akkor 2019-ig újabb harmincezres csökkentés várható” – tette hozzá Randy George.

A további csökkentések miatt előfordulhat az is, hogy a hadsereg nem tud egyszerre eleget tenni a hazai és külföldi elvárásoknak, főleg előre nem tervezhető harci cselekmények esetén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!