2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Zelenszkij felhívta Putyint az ukrán katonák halála miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta telefonon szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében, és arra kérte őt, hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkolják az ukrán katonákat.

  • Zelenszkij felhívta Putyint az ukrán katonák halála miatt

 Ez volt a nemrég megválasztott ukrán elnök második telefonbeszélgetése orosz kollégájával.

"Sürgősen felhívtam, azt mondtam, hogy ez nem hoz minket közelebb a békéhez. Arra kértem, hasson arra az oldalra (a szakadárokra), hogy vessenek véget embereink meggyilkolásának" - ismertette Zelenszkij a sajtótájékoztatón.

Az ukrán államfő szerint Putyin felpanaszolta, hogy "ölik az embereiket".

"Azt mondják nekem (a Kremlben), hogy vannak ott valamilyen részletek, amelyek szerint az embereink lövik a polgári személyeket" - mondta Zelenszkij.

"Mindenki arról beszél, hogy békét akar. Mindenki erről beszél, de a szavakon túl tettekre lenne szükség, nagyon is sürgős mértékűekre. Nagyon szorgalmaztam és nagyon kértem az orosz elnököt arra, hogy ma sürgősen hasson oda, hogy az az oldal (szakadárok) vessen véget a cselekményeknek. Ez nem játék" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről.

Ruszlan Homcsak vezérkari főnök ezen a találkozón - az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint - beszámolt arról, hogy négy ukrán katona kedden meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

Egy aknagránát csapódott abba az állásba, amelynek kialakítását a katonák végezték. Az ukrán hadsereg kész lett volna a válaszcsapásra, de - a felderítőktől kapott értesülések szerint - addigra a támadók megváltoztatták helyzetüket, és feladták addigi állásukat. A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

Közben Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott szakadár luhanszki "népköztársaság" vezetője szerdán a Twitteren közzétett bejegyzésében meghívta Zelenszkijt közvetlen tárgyalásokra a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk városába. Hozzátette, hogy a látogatás alatt garantálja az ukrán elnök biztonságát.

Az ukrán védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy négy ukrán katona meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

Zelenszkij Putyin után felhívta a francia elnököt is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, akit tájékoztatott a Donyec-medencében lelőtt négy ukrán katona esetéről és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott aznapi telefonbeszélgetéséről.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij rámutatott: a keddi incidens, amelynek során négy ukrán katona életét vesztette, nem az első támadás volt "az ellenséges oldal" - a térségben tevékenykedő fegyveres szakadárok - részéről. Kijelentette, hogy a támadás célja a békefolyamat aláaknázása volt.

Macron a maga részéről teljes támogatásáról biztosította Ukrajnának a békés rendezésre tett kezdeményezéseit, és egyetértett azzal, hogy mihamarabb tető alá kell hozni a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek találkozóját.

Ígéretet tett arra, hogy kapcsolatba lép Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral a találkozó egyeztetése érdekében.

Kedden kézi gránátvetővel nyitottak tüzet az - ukrán megfogalmazás szerint - szakadár-megszálló erők Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól mintegy 30 kilométerre északra fekvő Pavlopil település közelében, aminek következtében négy ukrán katona halálos sérüléseket szenvedett.

A háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet volt érvényben a Donyec-medencei konfliktus övezetében, amit ezzel a támadással Kijev szerint a másik fél felrúgott.

Erre utalt Zelenszkij kedden a Facebookon közzétett bejegyzésében, amelyben kijelentette, hogy "az aratási tűzszünet 17 napig tartott", majd hozzátette: az ukrán fél ennek ellenére továbbra is törekszik a béke elérésére. Az ukrán elnök kedden szólította fel a normandiai országok vezetőit, hogy mielőbb indítsák újra a tárgyalásaikat.

 

Putyin a lakott települések lövetésének leállítását sürgette Zelenszkijtől

A Donyec-medencei feszültség csökkentése érdekében elsősorban arra van szükség, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében - jelentette ki a Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán felhívta őt ukrán hivatali partnere, Volodimir Zelenszkij.

Az orosz elnöki hivatal honlapján közzétett közlemény szerint Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői - Moszkva felfogása szerint az ukrán kormányerők és a szakadárok - között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között.

Az eszmecsere folyamán "hangsúlyt kapott, hogy fontos a július 21-én életbe lépett tűzszünet szigorú tiszteletben tartása, valamint a fegyveres erőknek és az eszközöknek a demarkációs vonaltól való visszavonása" - tette hozzá a közlemény.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!