2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Zelenszkij csúcstalálkozót szeretne béketerve ügyében

Több kontinens országaira kiterjedő csúcstalálkozót szeretne béketerve támogatói körének növelése érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki erről pénteki, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

  • Zelenszkij csúcstalálkozót szeretne béketerve ügyében

Az államfő kijelentette, hogy kész külföldre utazni egy ilyen találkozóra. Hozzátette, csapatával azon dolgoznak, hogy Latin-Amerika, az afrikai országok, valamint India és Kína is csatlakozzanak az általa meghirdetett béketervhez. "Minél több országot vonzunk magunkhoz, annál nagyobb lesz a támogatásunk" - szögezte le Zelenszkij.

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán "békeképletnek" nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről.

Kifejtette, hogy szerinte Ukrajna évek óta nem kellő mértékben működött együtt Afrika és Latin-Amerika országaival, most viszont a világ teljes támogatására van szüksége.

Úgy vélte, hogy Ukrajna képes lesz győzni 2023-ban, de ehhez elengedhetetlen, hogy az ukránok és a nemzetközi partnerek egyaránt egységesek maradjanak, és betartsák ígéreteiket. Szerinte Ukrajna és partnerei nagyon erősek, és erre bizonyítékok is vannak. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy "ne álljanak le, nehogy tovább terjedjen a háború".

Zelenszkij kijelentette, hogy diplomáciai szintű tárgyalások a háború lezárásáról csakis akkor kezdődhetnek, ha az ukrán "békeképletnek" minden pontja teljesült. "Nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa számára is biztonsági garanciákra van szükség" - szögezte le. Közölte: jelenleg nincs lehetőség arra, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának oda kell figyelnie Kína béketervére, ha pontjai megfelelnek a nemzetközi jog tiszteletben tartásának, az államok területi integritásának és a biztonsági kérdéseknek. Úgy vélte, hogy a kínai béketervben általánosságban, Ukrajna említése nélkül van szó a területi integritás tiszteletben tartásáról, továbbá a nukleáris biztonságról is, ami egybeesik Kijev érdekeivel.

"Már mondtam egyszer: az nagyon jó, hogy Kína elkezdett beszélni Ukrajnáról. A kérdés az, hogy mi következik a szavak után" - jegyezte meg Zelenszkij. Kijelentette: maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza kínai fegyverek Oroszországba szállítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!