2023. 05. 29. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 09:10

Külföld

Zavargások Dél-Amerikában

Új választások megtartását követelte a bolíviai ellenzék elnökjelöltje. Carlos Mesa szerint kizárólag egy megismételt voksolás vethet véget a hetek óta tartó belpolitikai válságnak. A chilei fővárosban eközben ismét százezrek demonstráltak az államfő ellen. A tömeg az elnök azonnali távozását követelte.

  • Zavargások Dél-Amerikában

Ismét tízezrek lepték el La Paz városát. A bolíviai ellenzék felhívására tömegek vonultak utcára, és a hatalmon lévő elnök távozását követelték. Carlos Mesa, az októberi államfő választáson második helyen végzett jelölt új választások megtartását követelte. A politikus szerint kizárólag egy megismételt voksolás vethet véget a hetek óta tartó belpolitikai válságnak.

Az ellenzéki vezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint a szocialista Evo Morales csalással lett újra a dél-amerikai ország elnöke. Mesa célja, hogy az új szavazások tisztaságát egy pártatlan választási szerv felügyelje a nemzetközi közösség szigorú megfigyelése mellett.

"Meggyőződésem, hogy a jelenlegi krízisből csakis egy új választást követően tud kilábalni nemzetünk. Olyan voksoláson dőlhet el az ország sorsa, ami tiszta és törvényes. Felszólítjuk a politikai hatalom vezetőit, különös tekintettel az elnökre, hogy távozzanak posztjukról"

- jelentette ki Mesa.

Evo Morales hatalmon lévő elnök korábban többször is leszögezte, hogy demokratikus úton, a nép akaratából lett Bolívia régi-új elnöke, és nyugodtan áll a vizsgálatok elé. Az elmúlt napok zavargásai több emberéletet és mintegy 200 sérültet követeltek az országban. Ezek a képsorok már Chilében készültek. A Bolíviával szomszédos ország szintén hetek óta forrong.

A dél-amerikai állam fővárosában a hétvégén ismét százezrek demonstráltak az elnök ellen.

Miután az indulatok elszabadultak, a rendőrség vízágyút vetett be a tiltakozók ellen. Sőt, a katonaságot is bevetették. A hadsereg páncélos járművekkel állta el a kormányzati negyedet. Az elmúlt másfél hónapban 18 halottat és több száz sebesültet követeltek a zavargások.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Putyin üzent Erdogannak

Putyin üzent Erdogannak

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török elnök újraválasztási győzelme önzetlen munkájának természetes eredménye - hangzott Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözlő távirata, amelyet vasárnap este tettek közzé a Kreml honlapján.
Recep Tayyip Erdogan bejelentette győzelmét

Recep Tayyip Erdogan bejelentette győzelmét

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.
Orbán gratulált Erdogannak

Orbán gratulált Erdogannak

Gratulálok az elnök úrnak a megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-mikroblogon. A magyar kormányfő török nyelven is kifejezte gratulációját.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!