2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Zavargások Dél-Amerikában

Új választások megtartását követelte a bolíviai ellenzék elnökjelöltje. Carlos Mesa szerint kizárólag egy megismételt voksolás vethet véget a hetek óta tartó belpolitikai válságnak. A chilei fővárosban eközben ismét százezrek demonstráltak az államfő ellen. A tömeg az elnök azonnali távozását követelte.

  • Zavargások Dél-Amerikában

Ismét tízezrek lepték el La Paz városát. A bolíviai ellenzék felhívására tömegek vonultak utcára, és a hatalmon lévő elnök távozását követelték. Carlos Mesa, az októberi államfő választáson második helyen végzett jelölt új választások megtartását követelte. A politikus szerint kizárólag egy megismételt voksolás vethet véget a hetek óta tartó belpolitikai válságnak.

Az ellenzéki vezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint a szocialista Evo Morales csalással lett újra a dél-amerikai ország elnöke. Mesa célja, hogy az új szavazások tisztaságát egy pártatlan választási szerv felügyelje a nemzetközi közösség szigorú megfigyelése mellett.

"Meggyőződésem, hogy a jelenlegi krízisből csakis egy új választást követően tud kilábalni nemzetünk. Olyan voksoláson dőlhet el az ország sorsa, ami tiszta és törvényes. Felszólítjuk a politikai hatalom vezetőit, különös tekintettel az elnökre, hogy távozzanak posztjukról"

- jelentette ki Mesa.

Evo Morales hatalmon lévő elnök korábban többször is leszögezte, hogy demokratikus úton, a nép akaratából lett Bolívia régi-új elnöke, és nyugodtan áll a vizsgálatok elé. Az elmúlt napok zavargásai több emberéletet és mintegy 200 sérültet követeltek az országban. Ezek a képsorok már Chilében készültek. A Bolíviával szomszédos ország szintén hetek óta forrong.

A dél-amerikai állam fővárosában a hétvégén ismét százezrek demonstráltak az elnök ellen.

Miután az indulatok elszabadultak, a rendőrség vízágyút vetett be a tiltakozók ellen. Sőt, a katonaságot is bevetették. A hadsereg páncélos járművekkel állta el a kormányzati negyedet. Az elmúlt másfél hónapban 18 halottat és több száz sebesültet követeltek a zavargások.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!