2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Külföld

Zavargások Bolíviában és Chilében

Ismét tízezrek tüntettek a bolíviai államfő ellen La Pazban. A tiltakozók kitartanak amellett, hogy Evo Morales elcsalta a múlt hétvégi elnökválasztást. Chilében eközben már 18 áldozata van az elnök- és kormányellenes demonstrációs hullámnak. A dél-amerikai országban a megszorítások miatt vonultak utcára az emberek.

  • Zavargások Bolíviában és Chilében

Nem csitul a népharag Bolíviában. A hét második felében ismét tízezrek vonultak utcára La Pazban, hogy az államfő személye ellen tiltakozzanak.

A demonstrálók kitartanak amellett, hogy Evo Morales elcsalta a múlt vasárnapi elnökválasztást, és törvénytelen eszközökhöz nyúlt, hogy megkezdje negyedik ciklusát.

A dühös tüntetők szavazatszámláló irodákat gyújtottak fel, boltokba törtek be, és többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A zavargásokban százak sebesültek meg. Az államfő szerint politikai ellenlábasai erőszakkal próbálják eltávolítani a hatalomból.

"Nyilvánvaló, hogy puccsot akarnak végrehajtani országunkban. Üzenem Bolívia népének, nem fogom hagyni, hogy a nemzetközi szinten szerveződött államcsíny elérje célját"

- szögezte le Evo Morales. 

Az államfő jobboldali kihívója, Carlos Mesa (Kárlosz Mesza) a hivatalos eredmények szerint 9 és fél százalékkal kapott kevesebb voksot, mint Morales. Amennyiben ez a szavazatok teljes feldolgozása után is így marad, második választási fordulót kell tartani a dél-amerikai országban december közepén.

A Bolíviával szomszédos Chile is forrong. Az elnök- és kormányellenes tüntetéshullámnak több halálos áldozata van.

Az országban a metrójegyek áremelése és a tervezett megszorítások miatt kezdődtek a demonstrációk. A tiltakozóakciók a főváros mellett más településekre is átterjedtek.

Radikálisok egy csoportja tüzes barikádokat állított fel a rendőrökkel szemben, és kövekkel, illetve Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, akik válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be.

Santiago de Chilében az államfő menesztése és a kormány leváltása mellett már azt is követelték a tüntetők, hogy javítsanak az oktatás és az egészségügy színvonalán.

Az erőszak megelőzése érdekében egyes településeken éjszakai kijárási tilalom van érvényben, de ezt nem tartja be a lakosság.

Az október eleje óta tartó megmozdulások során mintegy 5000 embert tartóztattak le és 200-an sérültek meg. Legkevesebb 20 ezer katona és rendőr próbálja megfékezni a demonstrálókat.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!