2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

XXI. Század Intézet: Kiknek állt érdekében megölni Prigozsint?

Akár véget is érhetne már a háború. Legfontosabb geopolitikai célját az USA elérte, tönkretette Európa és Oroszország kapcsolatát, méghozzá úgy, hogy csupán "fagyipénzt" áldozott érte, katonát egyet sem. Oroszország sem bukott bele az enyhén szólva kissé hosszúra nyúló „különleges hadműveletbe", és még területet sem kellett visszaadnia. A háborút azonban folytatják. Ehhez pedig jó ürügyül szolgál a Prigozsin-eset – fogalmaz a XXI. Század Intézet elemzése.

  • XXI. Század Intézet: Kiknek állt érdekében megölni Prigozsint?

Az USA már elérte legfontosabb geopolitikai célját a háborúban; leválasztotta Oroszországot Európáról. Az oroszok is elégedettek lehetnek, hiszen nem buktak bele a villámháborúnak indított, ám végül hosszúra nyúló "különleges hadműveletbe". Ráadásul területeket sem kell visszaadniuk. A két nagyhatalom akár abba is hagyhatná a háborúzást, de mégsem teszik. Kinek játszik a kezére fokozni a vérontás zűrzavarát – teszi fel a kérdést írásában Galló Béla, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa.

A szerző szerint azért folytatják a háborút, mert Ukrajna mindkét fél kezében játékszer, amivel még játszanának egy kicsit – és meg is tehetik ezt. És itt jön a képbe a Prigozsin-eset. Vajon a világsajtó miért nem forszíroz egy igencsak kézenfekvő kérdést: Miért szállt fel a gépre Prigozsin, ráadásul csaknem a Wagner egész vezérkarával? Nyilván nem voltak hülyék, és a befuccsolt puccskísérlet után féltették az egyetlen életüket annyira, hogy kellőképp óvatosak legyenek. Merthogy a nemzetközi elemzők "krémje" folyamatosan a Prigozsinék ellen irányuló erőszak eshetőségeiről értekezett. S éppen az érintettek ne számoltak volna ilyenekkel? – veti fel írásában Galló Béla.

És mégis felszálltak. Tudhatták pedig, hogy egy repülő törékeny jószág, fenn a magasban bármi megtörténhet vele. Ennek ellenére beültek a gépbe, előzékenyen kollektív célpontját képezve egy esetleges légi „balesetnek”. Miért? Nyilván megnyugtató információik lehettek arról, hogy menjetek csak bátran, nem történik semmi. De kitől?

Putyinéktól közvetlenül nyilván nem, mert azt úgysem hitték volna el. De akkor kitől? Az ugyanis elég valószínű, hogy úgynevezett „objektív”, rásegítő információk híján Prigozsinék joggal gyanakodhattak. Kinek lehetett érdeke hát, hogy „megnyugtassa” őket?

Prigozsinék esete mind az amerikaiaknak, mind az oroszoknak jól jön: kölcsönösen lehet egymásra mutogatni. Ezekkel akarnátok ti békét?! – összegzi a szerző elemzésében. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

Az autoriter magyar vezetőért lelkesedtek az amerikai konzervatívok a CPAC budapesti rendezvényén – írja a CNN. A cikk hangneme nem meglepő, hiszen az amerikai baloldal kifejezetten ellenséges narratívában számolt be az egyébként nagy sikerrel záruló eseményről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!