2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

WHO: Túl van a csúcson a járvány Kínában

A járvány már túl van a tetőpontján Kínában - számolt be az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint ugyanis egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma az országban. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak. A regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 89 ezret. Dél-Koreában eközben 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Világszerte 3048 ember vesztette életét a koronavírus miatt.

  • WHO: Túl van a csúcson a járvány Kínában

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t.

A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt "behozatalát". Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg.

Iránban csaknem ezer ember kapta már el a tüdőgyulladásos vírust. Európán kívül jelenleg Kínában, Dél-Koreában és Iránban fertőződtek meg legtöbben a COVID 19-el.

Az Egyesült Államokban eközben egy újabb beteg vesztette életét. A 70 éves férfi a kínai koronavírus második áldozata az országban.

Bocsánatot kért a dél-koreai Sincshondzsi egyház vezetője

Bocsánatot kért hétfőn Dél-Koreában a Sincshondzsi keresztény egyház vezetője amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt az új koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében. 

A dél-koreai fertőzések 60 százaléka közvetlenül kapcsolatba hozható a szektával, mivel néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt. Az egyház egyik 61 éves híve február elején Tegu városban annak ellenére részt vett a szekta legalább négy istentiszteletén, hogy lázas beteg volt. Később koronavírus-fertőzöttként diagnosztizálták.

"Szeretnék őszintén bocsánatot kérni az emberektől egyházam nevében" - mondta remegő hangon a Sincshondzsi szektát vezető és alapító, 88 éves Li Man Hi. Nem volt szándékos, de sajnos sok ember megfertőződött" - tette hozzá.

A szöuli hatóságok közben nyomozást indítottak a Sincshondzsi egyház 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni ez esetleges fertőzötteket annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Ha korábban megtették volna a megfelelő intézkedéseket, el lehetett volna kerülni a koronavírus-fertőzések rohamos terjedését és számos ember halálát - írta Park Von Szun szöuli polgármester a Facebook-oldalán.

Dél-Koreában kevesebb mint két hét alatt több mint négyezer koronavírus-fertőzést észleltek. A halálos áldozatok száma 20 fölé emelkedett.

Az oktatási miniszter bejelentette hétfőn, hogy az iskolákban két héttel elhalasztják a második félév kezdetét, így az oktatás csak március 23-án indul újra. Addig is digitális tankönyvekkel és online tanórákkal igyekeznek majd a diákok behozni a lemaradást.

Iránban 66-ra emelkedett a halálos áldozatok száma

Iránban már 66-ra emelkedett az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzöttek száma 1501-re nőtt - közölték hétfőn a hatóságok. 

A halottak között van az iráni legfőbb vallási és politikai vezető egy tanácsadója is. Kína után Iránban haltak meg eddig a legtöbben az új koronavírus miatt.

Több magas rangú tisztségviselő is van a fertőzöttek között, például Maszúme Ebtekár alelnök, illetve a koronavírus leküzdésére létrehozott kormányzati munkacsoportnak a vezetője, aki egyébként eleinte igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét, majd maga is megbetegedett.

Izlandon vasárnap este bejelentették, hogy észlelték az első koronavírus-fertőzéseket: három ember kapta el a kórt, akik korábban Észak-Olaszországban jártak.

Andorrában egy 20 éves fiatalember az első koronavírus-fertőzött, ő szintén Olaszországból, Milánóból tért haza nemrég.

Portugáliában is felfedezték az első fertőzötteket: egy 60 éves férfi Olaszországban, egy 33 éves férfi pedig a spanyolországi Valenciában járt a közelmúltban.

Az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy a tizedik fertőzött az országban egy katonanő. Hivatalos adatok szerint több mint 5600 izraeli van jelenleg otthoni karanténban, sokan közülük olaszországi üdülésből tértek haza.

Kínában halálra ítéltek egy férfit, aki február elején halálra késelt két biztonsági őrt egy vírusellenőrzési hatósági útakadálynál az ország délnyugati részén. A férfi járművében utazó utas megpróbálta elbontani az útakadályt, hogy tovább tudjanak haladni, ám ezt egy biztonsági őr videóra vette. Az elítélt férfi először a kamerázó őrre támadt, majd leszúrta az annak segítségére siető másik biztonsági őrt is. 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!