2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

WHO: Biztonságos és hatékony az AstraZeneca oltóanyaga

A világ másik felén, Ausztráliában újabb gócpont kialakulásától tartanak. A déli Victoria államban egy karanténhotel több lakójánál is kimutatták a koronavírust. Közben egyre több országban indították el az oltási kampányt. Az Egészségügyi Világszervezet közölte: az aggályok ellenére biztonságos és hatékony az AstraZeneca oltóanyaga.

  • WHO: Biztonságos és hatékony az AstraZeneca oltóanyaga

Teljes védőfelszerelésben kísérik ki a távozókat a nővérek az melbourni Holiday Inn karanténhotelből. Az intézményben csütörtökre már 10 koronavírusos esetet regisztráltak, szakemberek szerint félő, hogy új gócpont alakulhat ki. Ausztrália második legnépesebb városában intenzív tesztelésbe kezdtek, az elmúlt 24 órában több mint 22 ezer emberen végezték el a szűrést. Az ausztrál tiszti főorvos éberségre szólította fel a lakosokat, ám azt is elmondta, pánikra nincs ok.

Ausztrália délkeleti államát sújtotta eddig leginkább a pandémia, Victoria államban a tavalyi évben több mint 20 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, és több mint 800 ember halt meg a betegségben.

A szigetország kormánya többek között a Pfizer/BioNtech, az Oxford-AstraZeneca és a Novavax gyártóktól rendelt koronavírus-elleni oltást, a lakosság beoltása tervek szerint február közepén kezdődik.

Az elmúlt héten számos ország fejezte ki aggályát az oxfordi egyetem és AstraZeneca által gyártott ellenszerrel kapcsolatban, miután a dél-afrikai hatóságok felfüggesztették a svéd-brit vakcinával való oltási kampányt. A szakemberek szerint ugyanis nem nyújt elegendő védelmet a koronavírus helyi törzse ellen. Az európai országok pedig sorra vezették be a korhatárt az ellenszerre: a legtöbb európai országban csak 65 évnél fiatalabbaknak javasolták a szérumot.

Az Egészsésügyi Világszervezet most közölte: az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatékony, ezért javasolja annak használatát a világ valamennyi országában.

„Úgy gondoljuk, hogy nincs ok arra, hogy ne alkalmazzuk a vakcinát. Még ha nem is lehetünk teljesen biztosak abban, hogy az oltóanyag teljes védelmet nyújt a súlyos megbetegedések ellen, továbbra is javasoljuk annak alkalmazását azokban az országokban is, ahol megjelent az új variáns”

– fogalmazta meg véleményét a szakember aki rámutatott: emberek ezrei halnak meg naponta a koronavírus miatt, nincs lehetőség arra, hogy halogassák az ellenszer alkalmazását.

Dél-Afrika azonban az amerikai gyártóhoz fordult, a tervek szerint mintegy félmillió egészségügyi dolgozót fog beoltatni a Johnson and Johnson oltóanyagával. Az AstraZeneca ellenszerét pedig eladásra, vagy cserére kínálják fel a nemzetközi közösség többi országának.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!