2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Weber: Meg kell adni az esélyt Trócsányinak

Magyar Nemzet

2019. szeptember 17., kedd 14:41

Trócsányi László biztosjelöltsége is szóba került Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének délelőtti sajtótájékoztatóján. A kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e a magyar politikus jelöltségét, Weber leszögezte: valóban „különleges a kapcsolat” a Fidesszel, és a magyar kormánypárt még mindig felfüggesztett néppárti tagsággal működik, ugyanakkor Trócsányi László igazságos elbánásban kell, hogy részesüljön.

 

„Nem a Fidesz tagja. Tíz évig volt a Velencei Bizottság tagja, anélkül, hogy bármilyen panasz felmerült volna a személyével kapcsolatban. Ugyanakkor egészen egyértelmű, hogy ül majd olyan politikus az Európai Bizottságban, akit a Fidesz delegál. Ez elkerülhetetlen, ha úgy tetszik, Orbán Viktornak joga van hozzá. A néppárti frakció is igazságos módon fogja elbírálni Trócsányi László jelöltségét”

– mondta Weber Strasbourgban.

Hozzátette, Trócsányinak arról is meg kell majd győznie a parlamenti szakbizottságokat, hogy elkötelezett európai. „Viszont ez nem kizárólag a magyar biztosjelölt feladata, másoknak is választ kell majd adniuk ugyanerre a kérdésre”- mondta.

Weber egyébként a bizottsági tagjelöltek névsorának kihirdetése után, múlt héten fogadta az Európai Néppárt biztosjelöltjeit, ám Trócsányi László nem kapott meghívót a találkozóra – épp a Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt.

A Magyar Nemzet forrásai szerint nincs szó arról, hogy a parlamenti frakcióvezetőnek személyes problémája akadna Magyarország jelöltjével. „Nem vette volna ki magát jól”, ha ő is ott van a képeken – fogalmazott a forrás, aki szerint

Trócsányit pedig kifejezetten szalonképes politikusnak tartják, s elismerik néppárti berkekben.

Magyar Nemzet