2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Washingtonban több tízezres tömeg ünnepelt az Emlékezet Napjának látványos felvonulásán

Több tízezres közönség előtt tartották hétfőn az Emlékezet Napjának (Memorial Day) hagyományos felvonulását Washingtonban, az amerikai főváros nemzeti emlékhelyét (National Mall) szegélyező sugárúton.

  • Washingtonban több tízezres tömeg ünnepelt az Emlékezet Napjának látványos felvonulásán

Az Emlékezet Napja az Egyesült Államok szolgálatában életüket vesztett katonák emléknapja, nemzeti ünnep, amit minden év májusának utolsó hétfőjén tartanak, és így egyben a hosszú hétvége lezárása.

Washingtonban a Constitution Avenue-n rendezett parádén részt vettek aktív szolgálatot viselő katonák, katonai iskolák diákjai, valamint a hadsereg veteránjai, köztük néhányan, akik még a második világháborúban voltak az amerikai hadsereg tagjai. Hagyományosan a felvonulás részesei katonai hagyományőrzők, zenekarok és táncosok. A mintegy három órán keresztül tartó esemény résztvevőinek létszáma is több ezer volt.

Az ünnepséget palesztinpárti tüntetők próbálták megzavarni a George Washington Emlékmű közelében, akiket rendőrök sorfala tartott távol a felvonulás útvonalától.

Az Emlékezet Napjának hivatalos eseményei között szerepelt az arlingtoni nemzeti sírkertben tartott koszorúzás Joe Biden elnök, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint amerikai vezérkari főnök, Charles Q. Brown tábornok jelenlétében.

Joe Biden azt emelte ki, hogy a szabadság soha nem garantált, hanem azért minden generációnak meg kell küzdenie, meg kell védenie, ki kell érdemelnie.

Lloyd Austin védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a katonai szolgálat nem csak háborús időben kíván áldozat, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy változatlanul magas az öngyilkosságot elkövető veteránok száma.

Az arlingtoni katonai temetőben mintegy 400 ezer hősi halott nyugszik, az első katonasír a polgárháború idején került a főváros közelében, a Potomac folyó partján fekvő temetőbe.

Az Emlékezet Napjának hagyományai és a törekvés, hogy megemlékezzenek az elesett amerikai katonákról a polgárháborúig nyúlik vissza. A feljegyzések szerint New York városában már 1866-ban ünnepelték, és ott tartották az első felvonulást is az emléknapon. A nagyvárosban azóta is rendszeresen megrendezik, de katonák, és veteránok, valamint zenei csoportok, és hagyományőrzők az Egyesült Államok számos további nagyvárosában felvonulnak ilyenkor.

A legnagyobb parádét a fővárosban, Washingtonban rendezik, ahova több évtizedes szünet után, 2004-ben tért vissza a nemzeti ünnep látványossága.

Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!