2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Külföld

Washington szerint nem lehet Moszkvában bízni

Oroszország nem szavahihető – jelentette ki az amerikai külügyminiszter. James Mattis szerint azzal, hogy Oroszország lefoglalt három ukrán hadihajót, megsértette az Ukrajnával 2003 óta fennálló egyezményét. Az oroszok szerint azonban az ukrán hajók engedély nélkül értek orosz fennhatóságú vizekre. Közben Szimferopolban a három hajó teljes legénységére kiterjesztették a kéthavi őrizetet. Ukrajnában pedig szerdán életbe lépett az elnök által elrendelt harmincnapos hadiállapot.

  • Washington szerint nem lehet Moszkvában bízni

Készültség az ukrán határokon. Ukrajna tíz megyéjében szerda óta van érvényben a hadiállapot 30 napra. Az államfő az ország északi részén tekintette meg a helyzetet. A hadsereg a vasárnapi tengeri incidens után szárazföldön is orosz agressziótól tart.

„Biztosítani kell a hatékony kiképzést, hogy amikor szükség van rá, képesek legyünk felülkerekedni az ellenségen, és nagy árat fizethessen azért, mert megtámadták Ukrajna területét” – jelentette ki Petro Porosenko.

A legnagyobb mozgósítás ezért természetesen a határőrizeti egységeknél van. „Jelen pillanatban az ukrán határőrség minden egysége készültségben van a keleti országrészben. A legfontosabb feladatunk, hogy az Orosz Föderációval közös határunkon növeljük a tartalékosaink és a szolgálatban lévő katonáinknak számát” – mondta Oksana Ivanets, a kelet-ukrán régió határőrségének helyettes vezetője.

Az orosz-ukrán határszakaszon a készültség ellenére nincs fennakadás. „Én is pánikba estem, mint mindenki más. Féltem, hogy a határt le fogják zárni. De akivel csak beszéltem, mindenki azt mondta, hogy egyelőre nem zárják le, minden a szokott módon működik” – mondta egy kamionsofőr, aki Oroszország felé indult el.

Közben Szimferopolban a három elfoglalt ukrán hadihajó teljes legénységét elítélték kéthavi elzárásra tiltott határátlépésért. Először csak kilenc katona ellen hoztak ilyen ítéletet, ezt terjesztették ki mind a 24 tengerészre. Ukrajna továbbra is azt állítja, nem szegett meg megállapodást, a három hajó jogszerűen használhatta volna a Kercs-szorost orosz engedély nélkül is.

Az amerikai külügyminiszter szerint pedig Oroszország szegi meg az adott szót. Ahogy Ukrajna, úgy James Mattis is egy 2003-as orosz-ukrán egyezményre hivatkozott, ami szerint mindkét ország közösen használhatja a szorost az Azovi-tenger felé, ahol 2 ukrán kikötő is található.

„Ez a nemzetközi jog teljesen nyilvánvaló megsértésének számít. Az ukrán tengerészek ellen indokolatlanul használtak erőszakot. A hagyományos eljárás teljes semmibe vétele történt ez esetben. És ha belegondolunk, hogy létezik egy egyezmény a két ország között, akkor a történtek azt mondják, Oroszország szavára nem lehet adni” – jelentette ki James Mattis Washingtonban.

„Szerintem ezzel Washington teljesen egyértelműen bátorítani és ösztönözni akarja a kijevi rezsim provokációit. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, nagyon sok jel mutatja, hogy Washington és néhány más európai állam Ukrajna minden lépéséhez hajlandó asszisztálni” – reagált a washingtoni kijelentésre Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Az orosz elnök szerdán azt mondta: reméli, hogy a G20-as csúcstalálkozón tárgyalhat az amerikai elnökkel annak ellenére, hogy Donald Trump a tengeri incidens miatt le akarta mondani megbeszélését Putyinnal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!