2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Donald Trump amerikai elnök kormányzata megvonja a szankciók alóli mentességet iráni kőolajat importáló öt országtól, köztük több szövetségesétől - jelentették be névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint vasárnap.

  • Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Az iráni importot büntető amerikai intézkedések május 3-tól Japánra, Dél-Koreára, Törökországra, Indiára és Kínára is vonatkoznak. A változást várhatólag hétfőn jelenti be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Egyelőre nem tudni, hogy a szóban forgó öt ország kap-e időt arra, hogy fokozatosan csökkentse az iráni olajszállítmányokat, vagy azonnali szankciókkal számolhatnak, ha nem függesztik fel a kereskedelmet az iszlám köztársasággal.

Az illetékesek elmondták, hogy a mentesség megvonásáról pénteken született végleges döntés. Trump célja fokozni a nyomást Iránon azzal, hogy elapasztja legfőbb bevételi forrásainak egyikét.

Washington eredetileg nyolc országnak biztosított mentességet, amikor tavaly újra életbe léptette az iszlám köztársaságra atomprogramja miatt kiszabott büntetőintézkedéseket. A kivételek célja az volt, hogy lehetővé tegyék az érintett országoknak, hogy más forrásokat találjanak, illetve megakadályozzák az olajpiaci sokkot. A mentességet élvező országok közül három - Olaszország, Görögország és Tajvan - már az előző év végén felfüggesztette az iráni olajszállítmányokat.

Amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy jelenleg nem fenyeget az olajkínálat jelentős csökkenése, mert más olajtermelő országok - köztük az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia - fokozták a kitermelést.

Washington döntése Ankarát érintheti a legérzékenyebben. Törökország korábban jelezte, hogy az iráni olaj kulcsfontosságú energiaellátásában, és az iszlám köztársaság szomszédjaként senki sem várhatja el tőle, hogy teljesen lezárja gazdaságát az iráni javak előtt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!