2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Washington meg akarja akadályozni az orosz gázexportot Európába

Brüsszelben, Berlinben, Moszkvában és Ankarában is bírálták az Egyesült Államokat, amiért AZ szankciókat vezet be az "Északi Áramlat 2" gázvezeték építésében részt vevő cégekre és azok vezetőire vonatkozóan. A hamarosan elkészülő gázvezeték Ukrajna megkerülésével, közvetlenül Oroszországból a tenger alatt juttatja el a gázt Németországba.

  • Washington meg akarja akadályozni az orosz gázexportot Európába

Donald Trump amerikai elnök péntek este írta alá a rekord összegű, 783 milliárd dolláros védelmi költségvetési törvényt. A törvény azért verte ki a biztosítékot nemcsak Moszkvában, de Berlinben is, mert abban szankcionálják az Északi Áramlat 2 építésén dolgozó cégeket. Az Allseas nevű svájci-holland vállalat máris bejelentette, felfüggeszti a vezeték építésében vállalt munkálatait.

Az Európai Bizottság részéről azt közölték Brüsszelben, hogy az Unió elvből elutasít minden szankciót a törvényesen működő európai vállalatok ellen. A német kormány részéről a törvény területen kívüliségét kifogásolták. Elemzők szerint sem büntethet másokat saját törvényei alapján az Egyesült Államok.

Ugyanilyen szankciókat vezettek be az Ukrajnát dél felől megkerülő, ugyancsak tengeri vezeték, a Fekete-tengeren át haladó Török Áramlat építésén dolgozó cégekkel szemben is, ebben azonban kevésébé érintettek nyugati cégek. A török kormány ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Amerika tiszteletlen magatartást tanúsít a szuverén Törökországgal szemben. Az orosz külügyi szóvivő pedig arra utalt, hogy az orosz gázexport ellehetetlenítése után Amerika nemsokára még a levegővételt is meg akarja tiltani az oroszoknak. Egyedül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönte meg a szankciókat.

Oroszország azért épít két vezetéket is Ukrajna megkerülésével, mert az ukrán tranzit komoly kiadás a Gazpromnak, amitől Kijev nem akar elesni. Ráadásul az ukrán területen át történő gáztranzitban komoly zsarolási potenciál van. Megcsapolhatják a Nyugat-Európába tartó tranzitgázt, amire már volt példa korábban. Végső esetben pedig le is állíthatják az orosz gázexportot. Ami Oroszországnak óriási kockázat, az az Egyesült Államoknak komoly lehetőség. Az amerikai palagáztermelők szívesen exportálnának az európai piacra, de az orosz gáznál magasabb áraik miatt egyelőre - még - nem versenyképesek Európában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal próbálta oldani a feszültséget, hogy Oroszország az Északi Áramlat 2 beüzemelése után is fenntartja az ukrajnai gáztranzitot. Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz állítólag hamarosan alá is írja a tranzitra vonatkozó 5 éves megállapodást.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!