2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

Washington büntetőintézkedésekkel sújtja Kambodzsát a választások körülményei miatt

Az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtja Kambodzsát, amiért Washington szerint az ottani parlamenti választások sem szabadnak, sem igazságosnak nem voltak nevezhetők - jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

  • Washington büntetőintézkedésekkel sújtja Kambodzsát a választások körülményei miatt

A kormányfő pártja a választások után "földcsuszamlásszerű" győzelemről számolt be, ezzel további öt évre biztosítva magának a hatalmat. A vasárnapi szavazáson azonban gyakorlatilag nem volt verseny, mert a kormánypárt fő riválisát, a Gyertyafény Pártot kizárták a megmérettetésből.

A központi választási bizottság szerint a párt "nem regisztráltatta magát megfelelően". Az előzetes eredmények alapján a Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) végül a 125 parlamenti mandátumból 120-at nyert el.

A külügyminisztérium közölte, hogy vízumkorlátozásokat fog bevezetni "azokkal szemben, akik tevékenységükkel aláásták a demokráciát és akik miatt leálltak a külföldi segélyprogramok". Michael Greenwald, a phnompeni amerikai nagykövetség szóvivője hétfőn elmondta: a vízumkorlátozások továbbá azokat érintik, akik részt vettek "a politikai ellenzék, a média és a civil társadalom fenyegetésében és zaklatásában", azt azonban nem közölte, hogy név szerint kikre fognak vonatkozni a szankciók.

A kormányfő idősebbik fia, a 45 éves Hun Manet, aki egyúttal az ország vezérkari főnöke és apja bejelentése szerint a miniszterelnöki szék várományosa is, hétfői Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: "a kambodzsai nép a választáson egyértelműen kifejezte akaratát".

A választáson Oroszországgal és Kínával ellentétben sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió képviseletében nem vett részt nemzetközi megfigyelő, mivel szerintük a voksolás nem felelt meg a szabad és tiszta választásokra vonatkozó kritériumoknak. Az amerikai külügyminisztérium egyúttal felszólította a CPP-t, hogy a következő ciklusát használja fel a "valódi, demokratikus többpártrendszer" visszaállítására.

Fotó: BBC

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Merre tovább Franciaország?

Merre tovább Franciaország?

Soha nem látott mértékben tolódott jobbra a lakosság – Macron máris riadót fújt, „szélsőséges politikai fordulattal” riogat – írta meg a Mandiner.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!