2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Visszavonják a járvány miatti határigazgatási szigorításokat Németországban

Visszavonják Németországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben. Szlovákiában vasárnaptól megszűnik az egészségügyi vészhelyzet, Ausztria pedig június 16-tól 31 ország irányába nyitja meg határait

  • Visszavonják a járvány miatti határigazgatási szigorításokat Németországban

Június 15-től megszüntetik a határátkelők forgalmának járványügyi okokkal indokolt állandó ellenőrzését az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal és Dániával közös szakaszokon, illetve nem ellenőrzik az Olaszországból légi úton érkezőket, június 21-től pedig a Spanyolországból érkező repülőgépek utasainak ellenőrzését is beszüntetik.

A partnerországokkal egyeztetett döntésekkel Németország hozzájárul a belső határok szabad átjárhatóságának helyreállításához az Európai Unióban - emelte ki a miniszter.

Rámutatott, hogy sikerült megfékezni a koronavírus-járványt, és ebben a márciusban bevezetett állandó határellenőrzésnek és a beutazási korlátozásoknak is fontos szerepük volt. Hozzátette: ezek az intézkedések mind igen hatásosak voltak, azonban a veszély nem szűnt meg, és akár fel is erősödhet, ebben az esetben pedig ismét szigorításokat vezethetnek be.

A miniszter aláhúzta, hogy a balkáni migrációs útvonalon mutatkozó "illegális migrációs potenciál" miatt az Ausztriával közös határszakaszon nem szűnik meg a

migrációs, illetve biztonságpolitikai okokból folytatott ellenőrzés. Ezen a szakaszon egyelőre november 12-ig tartják fenn a 2015-ben ideiglenesen visszaállított állandó ellenőrzést.

Kifejtette, hogy az utóbbi időszakban naponta nagyjából száz menedékkérő érkezett Németországba. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a szám miként változhat a vírus elleni védekezés jegyében bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását követően.

Horst Seehofer arról is szólt, hogy a menekültügyi és migrációs politikában a rend és a biztonság mellett az emberségesség, a humanitás is fontos elem, és a járvány enyhülése révén ismét lehetőség nyílik ezen elv érvényesítésére. Németország így a következő időszakban az eddigi 47 után átvesz további 243 beteg kiskorú menedékkérőt Görögországtól, és befogad Olaszországból és Máltáról olyan bevándorlókat, akiket a Földközi-tengeren vettek fel.

Lengyelország szombattól megnyitja határait

A koronavírus-járvány kapcsán hozott hatékony intézkedéseknek köszönhetően a kormány már részben újraélesztette a gazdaságot - mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: "most szükség van a kereskedelmi kapcsolatok minél korábbi helyreállítására az EU-val". Morawiecki a döntést azzal is indokolta, hogy csökken a fertőzések száma az uniós tagállamokban.

A kormányfő nem tért ki arra, hogy a határátlépéskor érvényben maradnak-e valamilyen egészségügyi intézkedések. A lengyelországi határzár március eleji elrendelése óta a hazatérő lengyelek számára kéthetes karantén volt kötelező.

A légtér megnyitása kapcsán Morawiecki megjegyezte: a légitársaságoknak "biztosan egy-három hétre lesz szükségük, hogy előkészítsék a járathálózatot". A kormány már kapcsolatban áll a LOT lengyel állami légitársasággal, hogy az "megfelelően megtervezze a szolgáltatásokat" - tette hozzá.

Morawieckival egy időben az Európai Bizottság is közölte: Varsó megerősítette a határzár feloldását.

A visegrádi csoport államai közül múlt héttől a Lengyelországgal délen szomszédos Csehország és Szlovákia állampolgárai utazhatnak korlátozások nélkül egymás országába, valamint Magyarországra és Ausztriába is.

Lengyelországban szerda reggel 13 066 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 13 411-en felgyógyultak, 1 191 ember elhunyt. Mindenekelőtt a sziléziai bányavidéken május elején kialakult, zártkörű járványgóc, és emiatt a bányászok körében elrendelt általános tesztelés miatt még mindig nő a fertőzések száma. Szerda reggelig 5287 bányásznál mutatták ki a vírust, közülük már 1,5 ezren felgyógyultak. A megfertőzött vájárok 98 százaléka tünetmentes.

A lengyel egészségügyi tárca keddi közleménye szerint Lengyelországban az uniós viszonylatban az egyik legalacsonyabb a Covid-19-betegséggel összefüggő halálozások száma, egy millió lakosra 31 ilyen eset jut, ugyanannyi, mint Csehországban. Közben június 8-án Belgiumban ez a mutató 829, az Egyesült Királyságban 598 halálesetet tett ki a közzétett statisztika szerint.

Ausztria június 16-tól 31 ország irányába nyitja meg határait

Ausztria határai június 16-tól 31 ország irányába nyitja meg határait - jelentette be szerdán az osztrák külügyminiszter. 

Alexander Schallenberg arról számolt be, hogy csaknem minden európai uniós államba szabadon lehet közlekedni jövő keddtől, így az olaszországi, a horvátországi, illetve a görögországi nyaralás is lehetővé válik az osztrákok számára. Hozzátette, bár Olaszország és Dánia irányába is megnyílnak a határok, utazási figyelmeztetést adnak ki az olasz Lombardia tartományra és a Dániához tartozó Feröer-szigetekre.

A korlátozások eltörlése egyben azt jelenti, hogy nincs kéthetes karanténkötelezettség, és nincs szükség negatív koronavírus-tesztre sem.

Érvényben maradnak ugyanakkor a korlátozások Svédország, Spanyolország, Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. Azoknak, akik Svédországba szeretnének eljutni, majd onnan visszatérni, továbbra is rendelkezniük kell negatív Covid-19-teszttel. Spanyolország felé pedig a tervek szerint július 1-től nyitják meg a határokat, abban az esetben, ha stabilak maradnak a koronavírussal összefüggő számok.

 A bécsi kormány továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint Ausztriában töltsék a szabadságukat. Schallenberg hangsúlyozta, hogy idén nyáron az utazások során a "józan ész" jelenti a legnagyobb védelmet.

 Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy "felelősségteljesen" töltsék a vakációjukat az emberek. Az óvintézkedések közül a fizikai távolságtartásra, valamint a higiéniára vonatkozó szabályok megtartását emelte ki, ezekkel ugyanis valamennyi országban, illetve településen csökkenthető a fertőzés kockázata.

Ausztria-szerte az elmúlt 24 órában 28 új fertőzöttet diagnosztizáltak; a fővárosban 18-an, míg Felső-Ausztriában öten, Alsó-Ausztriában ketten fertőződtek meg, Karintiában, Tirolban és Salzburg tartományban pedig egy-egy fő kapta meg a fertőzést.

Ausztriában eddig összesen 17 005 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 15 910-en meggyógyultak, és 673-an haltak bele a betegségbe. Az aktív betegek száma 422, közülük 80-an szorulnak kórházi kezelésre, 17-en vannak az intenzív osztályon.

Szlovákiában vasárnaptól megszűnik az egészségügyi vészhelyzet

Szlovákiában vasárnaptól véget ér a koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben márciusban kihirdetett egészségügyi vészhelyzet - az erről szóló döntést szerdai ülésén hozta meg a pozsonyi kormány. 

Szlovákiában március 16-án lépett hatályba egészségügyi vészhelyzet, s az a szerdai kormánydöntés értelmében június 13-án éjfélkor véget ér. A vészhelyzet további meghosszabbításának elvetésére vonatkozó javaslatot a központi válságstáb elnökének tisztét is betöltő Robert Mikulec belügyminiszter tette a kabinet asztalára. Annak értelmében, még a vészhelyzet lejárta előtt, már szerdától azonnali hatállyal megszűnik az ideiglenes gyülekezési tilalom.

Az egészségügyi vészhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet mégg március 11-én rendelte el a kormány, s az továbbra is érvényben marad.

Közben Szlovákiában továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján szerdán közölt adatok szerint kedden kettő, az elmúlt három napban pedig együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1533 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1404-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 192 ezer vírustesztet végeztek el.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!