2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Visszahelyezték a domborműcímereket Székelyudvarhelyen

Magyarországi testvérvárosok támogatásával helyezték vissza a kommunizmus idején eltávolított dombormű-címereket Székelyudvarhelyen. Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédében az önazonosság, a közös múlt és az egyetemes magyar értékekről való közös gondolkodást hangsúlyozta és a román nacionalistákhoz is szólt.

  • Visszahelyezték a domborműcímereket Székelyudvarhelyen

A feljelentőknek üzent Székelyudvarhelyen tartott ünnepi beszédében Tarlós István. A főpolgármester támogatásáról biztosította a nemzeti jelképek használata miatt legutóbb megbüntetett polgármestert.

“Székelyudvarhely a testvérvárosunk, tehát pont annyiszor fogjuk kisegíteni polgármester urat, a büntetésben, ahányszor megbüntetik, tessék csak bátran megbüntetni, mi meg bátran ki fogjuk segíteni, lehet igyekezni, leskelődni, alattomosan árulkodni, bírságolni, gyűlölködni, mi meg segíteni fogunk!”

- mondta a főpolgármester, Tarlós István.

A nemzeti összetartozás erősítése mellett Budapest és Székelyudvarhely közötti hatékony és aktív együttműködés fontosságát hangsúlyozta a főpolgármester a nemzeti emlékhely újraavatásán. A székely fővárosban ma kiállítás formájában helyezték vissza a kommunizmus idején eltávolított dombormű-címereket.

És íme, újra elkészülhettek az egykor itt díszelgő címerek, amelyek ha nem is kerülhetnek régi helyükre, és régi külalakjukkal új alkotásokként, kiállított művekként megtekinthetőek lesznek ezen a helyen: a mi Márton Áron terünkön.

- jelentette ki Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád.

1941-ben Pestszentlőrinc jelentős anyagi támogatással járult hozzá Székelyudvarhely főterének építéséhez, az országzászló és Magyarország, Erdély, Udvarhelyszék, Székelyudvarhely és Pestszenlőrinc címereinek elhelyezéséhez.

Egy városépítőt is adtunk az adomány mellé Székelyudvarhelynek. És ez így utólag bennünket óriási nagy büszkeséggel tölt el. Engem pedig, polgármesterként óriási nagy örömmel, hogy részese lehetek annak, hogy ez a régi kapcsolat ismét napvilágra került, és részese lehetek annak, hogy most megerősítjük ezt a 79 évvel ezelőtt kötött kapcsolatot”

- nyilatkozta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.

Az anyaországi testvértelepülések jelenlétében egy testvérvárosi szerződést írtak alá az ünnepség zárásaként.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!