2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Visszahelyezték a domborműcímereket Székelyudvarhelyen

Magyarországi testvérvárosok támogatásával helyezték vissza a kommunizmus idején eltávolított dombormű-címereket Székelyudvarhelyen. Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédében az önazonosság, a közös múlt és az egyetemes magyar értékekről való közös gondolkodást hangsúlyozta és a román nacionalistákhoz is szólt.

  • Visszahelyezték a domborműcímereket Székelyudvarhelyen

A feljelentőknek üzent Székelyudvarhelyen tartott ünnepi beszédében Tarlós István. A főpolgármester támogatásáról biztosította a nemzeti jelképek használata miatt legutóbb megbüntetett polgármestert.

“Székelyudvarhely a testvérvárosunk, tehát pont annyiszor fogjuk kisegíteni polgármester urat, a büntetésben, ahányszor megbüntetik, tessék csak bátran megbüntetni, mi meg bátran ki fogjuk segíteni, lehet igyekezni, leskelődni, alattomosan árulkodni, bírságolni, gyűlölködni, mi meg segíteni fogunk!”

- mondta a főpolgármester, Tarlós István.

A nemzeti összetartozás erősítése mellett Budapest és Székelyudvarhely közötti hatékony és aktív együttműködés fontosságát hangsúlyozta a főpolgármester a nemzeti emlékhely újraavatásán. A székely fővárosban ma kiállítás formájában helyezték vissza a kommunizmus idején eltávolított dombormű-címereket.

És íme, újra elkészülhettek az egykor itt díszelgő címerek, amelyek ha nem is kerülhetnek régi helyükre, és régi külalakjukkal új alkotásokként, kiállított művekként megtekinthetőek lesznek ezen a helyen: a mi Márton Áron terünkön.

- jelentette ki Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád.

1941-ben Pestszentlőrinc jelentős anyagi támogatással járult hozzá Székelyudvarhely főterének építéséhez, az országzászló és Magyarország, Erdély, Udvarhelyszék, Székelyudvarhely és Pestszenlőrinc címereinek elhelyezéséhez.

Egy városépítőt is adtunk az adomány mellé Székelyudvarhelynek. És ez így utólag bennünket óriási nagy büszkeséggel tölt el. Engem pedig, polgármesterként óriási nagy örömmel, hogy részese lehetek annak, hogy ez a régi kapcsolat ismét napvilágra került, és részese lehetek annak, hogy most megerősítjük ezt a 79 évvel ezelőtt kötött kapcsolatot”

- nyilatkozta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.

Az anyaországi testvértelepülések jelenlétében egy testvérvárosi szerződést írtak alá az ünnepség zárásaként.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!