2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Visszaállítják a terroristák rombolása előtti állapotot

Visszatért az élet a legnagyobb szíriai városba, két évvel azután, hogy Aleppót visszafoglalták a kormányerők. A világ egyik legrégibb lakott településén az ókori műemlékek helyreállítása is elkezdődött.

  • Visszaállítják a terroristák rombolása előtti állapotot

Szíria legnagyobb városát a romjaiból kell újra életre kelteni, miután több mint 4 éven át harcoltak itt egymás ellen a kormányerők, az iszlamista felkelők és a kurd népvédelmi egységek – egészen 2016 végéig, amikor a szír hadsereg visszafoglalta Aleppót.

Az északnyugat-szíriai nagyváros a háború előtt arról volt híres, hogy ez a világ egyik legrégebben lakott települése. A régészeti feltárások szerint: már az időszámításunk kezdete előtt 6 ezer évvel is éltek itt embercsoportok. A virágzó ókori civilizáció maradványainak egy részét tönkretette a háború, de elpusztult vagy megrongálódott a modern városközpont számos épülete is.

„Elkezdtük felmérni Aleppót a régi tervek és képek alapján. Próbáljuk visszahozni a terroristák rombolása előtti állapotot, a korábbinál jobb technológiákkal” – nyilatkozta Nadzsi Obaid szír kormánypárti sajtófelelős.

Két évvel a harcok lezárulása után kezd visszatérni az élet Aleppó utcáira. „A véres háború és a pusztítás elől elmenekültünk, most pedig, hogy a terroristák elmentek, visszatértünk a családdal. Allahnak hála újranyitották az utakat, és szőnyeget árulunk” – fogalmazott egy helyi bolttulajdonos.

Az aleppói citadella az óváros központja, a harcok közben itt húzódott a frontvonal – most viszont ismét megnyitotta kapuit a turisták előtt, és már kulturális rendezvényeknek is otthont ad.

Az Aleppót és a közeli Idlíbet összekötő autópályát viszont egyelőre nem lehet újranyitni: a másik város ugyanis a felkelők kezén van, és az ősszel kötött orosz–török egyezmény alapján a két terület között demilitarizált övezetet hoztak létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!