2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Vietnam nyitott a magyar megoldásokra

Vietnamban is keresik a magyar árut, a mezőgazdasági termékek mellett pedig egyre nagyobb az igény a technológiai megoldásokra. Ezt jelzi annak a vietnami—magyar feldolgozóüzemnek a példája is, amelyet tegnap adtak át.

  • Vietnam nyitott a magyar megoldásokra

A XXI. századi, piacképes agrárium felépítése elképzelhetetlen a nemzetközi együttműködések nélkül – hívta fel a figyelmet vietnami útján Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető a Nguyen Xuan Cuonggal, Vietnam mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterével folytatott tárgyalásokat követően jelezte: a kormány keleti és déli nyitási politikájának megfelelően az elmúlt években dinamikusan bővült az ország külkereskedelmi forgalma a mezőgazdasági termékek területén. Ennek köszönhetően Vietnamba is egyre több magyar terméket szállítanak az ágazat szereplői. Az exportban a legnagyobb szerep jelenleg az állati eredetű termékeknek jut.

Az elmúlt években korszerű, több ágazatot átfogó együttműködés alakult ki a két ország között, ennek az egyik legfontosabb alappillére a mezőgazdaság – szögezte le Nagy István. Szavai szerint a hazánkban tanult és diplomát szervezett vietnami szakemberek ismerik a magyar mezőgazdaság technológiai színvonalát. – Emellett azt is megtapasztalhatták, hogy mi a minőségi termékekben, a kiváló élelmiszerekben hiszünk. Mert a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kiemelt figyelmet fordít az egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer-ellátásra, szavatolva a magyar élelmiszerek GMO-mentességét is – tette hozzá a tárcavezető.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország 2017-ben keretmegállapodást kötött, amely a kölcsönös előnyökön alapuló, több területet átfogó nemzetközi együttműködést helyezte előtérbe. A közös munka eredményeként jött létre az a baromfi-feldolgozó üzem is, amelyet tegnap adtak át Thanh Hóa tartományban a miniszterek.

A baromfitenyésztéssel és -keltetéssel foglalkozó magyar–vietnami vállalat épületének alapkövét tavaly tették le. – Az együttműködés több mint tizenkétmillió euró értékben jött létre, amelynek nagy részét, 60 százalékát a magyar gép- és technológiagyártók biztosították. Ez óriási elismerés a magyar vállalatoknak, amelyek a legmodernebb agrártechnológiát, az innovációt helyezik előtérbe működésük során – mutatott rá Nagy István. A tervek szerint kezdetben évi húsz-, később negyvenmillió baromfit nevelnek és dolgoznak majd fel a tegnap átadott üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az országnak.

A találkozó során a felek a megbeszélésen az agrárium további területeit és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. Az éghajlatváltozás hatásairól, a vízgazdálkodásról, illetve további együttműködésről is egyeztettek az oktatás és a kutatás területén.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!