2020. július 11.,
szombat, Nóra, Lili napja

Vietnam nyitott a magyar megoldásokra

Magyar Nemzet

2019. október 25., péntek 10:27

Vietnamban is keresik a magyar árut, a mezőgazdasági termékek mellett pedig egyre nagyobb az igény a technológiai megoldásokra. Ezt jelzi annak a vietnami—magyar feldolgozóüzemnek a példája is, amelyet tegnap adtak át.

A XXI. századi, piacképes agrárium felépítése elképzelhetetlen a nemzetközi együttműködések nélkül – hívta fel a figyelmet vietnami útján Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető a Nguyen Xuan Cuonggal, Vietnam mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterével folytatott tárgyalásokat követően jelezte: a kormány keleti és déli nyitási politikájának megfelelően az elmúlt években dinamikusan bővült az ország külkereskedelmi forgalma a mezőgazdasági termékek területén. Ennek köszönhetően Vietnamba is egyre több magyar terméket szállítanak az ágazat szereplői. Az exportban a legnagyobb szerep jelenleg az állati eredetű termékeknek jut.

Az elmúlt években korszerű, több ágazatot átfogó együttműködés alakult ki a két ország között, ennek az egyik legfontosabb alappillére a mezőgazdaság – szögezte le Nagy István. Szavai szerint a hazánkban tanult és diplomát szervezett vietnami szakemberek ismerik a magyar mezőgazdaság technológiai színvonalát. – Emellett azt is megtapasztalhatták, hogy mi a minőségi termékekben, a kiváló élelmiszerekben hiszünk. Mert a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kiemelt figyelmet fordít az egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer-ellátásra, szavatolva a magyar élelmiszerek GMO-mentességét is – tette hozzá a tárcavezető.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország 2017-ben keretmegállapodást kötött, amely a kölcsönös előnyökön alapuló, több területet átfogó nemzetközi együttműködést helyezte előtérbe. A közös munka eredményeként jött létre az a baromfi-feldolgozó üzem is, amelyet tegnap adtak át Thanh Hóa tartományban a miniszterek.

A baromfitenyésztéssel és -keltetéssel foglalkozó magyar–vietnami vállalat épületének alapkövét tavaly tették le. – Az együttműködés több mint tizenkétmillió euró értékben jött létre, amelynek nagy részét, 60 százalékát a magyar gép- és technológiagyártók biztosították. Ez óriási elismerés a magyar vállalatoknak, amelyek a legmodernebb agrártechnológiát, az innovációt helyezik előtérbe működésük során – mutatott rá Nagy István. A tervek szerint kezdetben évi húsz-, később negyvenmillió baromfit nevelnek és dolgoznak majd fel a tegnap átadott üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az országnak.

A találkozó során a felek a megbeszélésen az agrárium további területeit és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. Az éghajlatváltozás hatásairól, a vízgazdálkodásról, illetve további együttműködésről is egyeztettek az oktatás és a kutatás területén.

Magyar Nemzet