2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Vidéken csaptak össze a sárga mellényesek és a rendőrök

Egy rendőr szívrohamot kapott és az utcán kellett újraéleszteni, miközben a sárgamellényesek tüntettek Párizsban. A francia fővárosban a demonstrációk egy része békésen zajlott, de a vidéki városokban vízágyút is be kellett vetniük a rendőröknek. Országosan 230 tüntetőt vettek őrizetbe és több mint 6000 egyenruhást, köztük katonákat és kommandósokat is az utcára vezényeltek.

  • Vidéken csaptak össze a sárga mellényesek és a rendőrök

Könnygázt vetettek be a rendőrök a nyugat franciaországi Nantes-ban, mert többször is erőszakos összetűzésbe keveredtek a sárgamellényes tüntetőkkel. A demonstrálók barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak.

Az emberek többsége nyomorog és a helyzet egyre elviselhetetlenebbé válik. Az árak emelkednek és nem lehet megélni a fizetésből. A lakosok 99 százaléka támogatja a mozgalmunkat, de sokan nem mernek kijönni az utcára, mert félnek az agresszív rendőröktől– mondta ez a francia férfi

Nizzában is kisebb összecsapások voltak, amikor a rendőrök kiürítették az város főterét, ahol a gyülekezési tilalom ellenére többen demonstráltak. A sárgamellényesek utcára vonultak Lille-ben, Lyonban, Montpellierben és Toulouse-ban is. A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 40 ezren tüntetettek szombaton. A szervezők szerint azonban háromszor annyian voltak.

Párizsban békésebb volt a szombati demonstráció, mint egy héttel korábban, amikor az üzletek kirakatait betörték, fosztogattak és gyújtogattak. Most ugyanis kitiltották a tüntetőket a belvárosból. A Champs Elysees-re sem engedték be őket. És nemcsak a rendőrök, hanem a katonák is kivezényelték.

Nem vagyunk katonai mozgalom, amely katonai eszközökkel akarja megdönteni a kormányt. A hadsereget azért vetik be szerintem, hogy megfélemlítsék az embereket– mondta ez a tiltakozó.

A szigorítások miatt a tüntetők a montmartre-i Szent Szív Bazilikához vonultak. A tiltakozók sárga szalagot feszítettek ki a székesegyház kupolájára. Szombaton országszerte több mint 230 tüntetőt vettek őrizetbe.

A megmozdulások még tavaly novemberében kezdődtek a tervezett üzemanyagadó-emelések miatt, azóta általános, Emmanuel Macron elnök és kormánya elleni demonstrációkká alakultak. Becslések szerint eddig csaknem 170 millió eurós anyagi kár keletkezett a sorozatos tüntetések miatt

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!